Mitas: nauji langai – ne būtinai saugesni.

Senų ir naujų langų saugumo lygmens santykis priklauso ir nuo naujųjų langų tipo bei techninių - technologinių charakteristikų. „Į butą pateko atspaudę plastikinio lango rėmą“ – taip įvardinamas kone dažniausias vagies maršrutas į būstą. Pirkdami langus, įvertinkite grėsmes ir pasitarkite su specialistais dėl lango saugumo.

Ir tikrai grotos - ne vienintelė išeitis. Apsisaugoti gali padėti ir papildomos apsaugos detalės, apkaustai. Jie gali apsaugoti ne tik nuo įsilaužimo, bet ir nuo nelaimingų atsitikimų.

Padidintas langų saugumas ypač aktualus tiems, kurie gyvena nuosavuose namuose, pirmuose ir paskutiniuose daugiabučių aukštuose, kur per langus ar balkonus nesudėtinga patekti į patalpų vidų – tokiu atveju patartina rinktis langus su nuo įsilaužimo apsaugančiais priedais.

Jei ketinate drausti savo butą ar namą, draudimo kompanijų atstovai taip pat atsižvelgia į langų saugumą ir taiko atitinkamas lengvatas. Langų ekspertai pataria rinktis papildomus langų priedus, kurie padidina langų saugumą.

Priedai, kurie padidina saugumą:

Padidinto saugumo apkaustai. Jie turi du saugaus varčios užrakinimo taškus (“grybukus”) kiekvienoje varčioje. Šie elementai papildomai apsaugo plastikinį langą nuo jo prievartinio atidarymo iš pastato išorės.

Priešįsilaužiminiai apkaustai. Tai patys saugiausi apkaustai. Jie gali būti skirtingų saugos lygių, nes plastikinių langų saugumą didinančių priemonių skaičius bei jų įrengimo būdai priklauso nuo keliamų reikalavimų. Kad Jūsų namai taptų Jūsų tvirtove – rekomenduojame priešįsilaužiminius apkaustus įrengti kartu su saugiu arba priešįsilaužiminiu įstiklinimu.

Saugūs ir priešįsilaužiminiai stiklai. Šie stiklai naudotini kartu su padidinto saugumo arba priešįsilaužiminiais apkaustais. Stiklo sustiprinimas atliekamas suklijuojant keletą stiklų skaidria plėvele. Laminuoto stiklo stiprumą lemia ne tik suklijuotų stiklų storis, bet ir panaudotos plėvelės storis bei tarpusavyje suklijuotų stiklų skaičius. Šalutinė šių stiklų savybė – padidintas triukšmo slopinimas.

Padidinto saugumo rankenos. Jose yra įmontuotas patentuotas mechanizmas, leidžiantis išvengti prievartinio apkaustų prasukimo iš plastikinio lango išorės.

Rankenos su užraktais. Šios rankenos - priešįsilaužiminių apkaustų palydovės, tačiau net ir naudojamos su įprastiniais apkaustais padidina plastikinių langų naudojimo saugumą - leidžia išvengti nepageidaujamo ar atsitiktinio plastikinio lango atidarymo.

Padidinto saugumo rankenos su mygtukais. Šias rankenas galima pasukti tik spaudžiant mygtuką, todėl jas renkasi mažamečius vaikus auginančios šeimos.

Rankenų apsaugos vaikų kambariui. Šios apsaugos skirtos apriboti vaikų galimybes atsitiktinai atsidaryti plastikinį langą ir gali būti sukomplektuotos su bet kuria paprasta rankena. Plastikinio lango atidarymas yra įmanomas tik nustačius apsaugos liežuvėlį į deramą padėtį *.

Saugumo detalės stilingos

Apkaustuose įtaisyti specialūs guoliai švelniai pristabdo lango atvėrimą – realus pasipriešinimas, atidarant langą, beveik nejuntamas, tačiau varstomoji lango dalis nejudės nuo vėjo gūsių. Pakėlimo mechanizmas neleidžia varstomai lango daliai nusėsti. Ši detalė turi grybo formos fiksatorių ir mechanizmą su dviem ratukais, kuriems užvažiavus ant fiksacinės plokštelės, varstomoji lango dalis pakeliama. Be to, visos matomos apkaustų dalys gali būti uždengtos įvairių spalvų gaubteliais, suderintais su tų pačių spalvų rankenėlėmis.

Neapsigaukite - langų saugumas nebūtinai priklauso nuo jų kainos. Dažniausiai langų kaina priklauso nuo visai kitų charakteristikų – dydžio, dizaino, spalvos ar net įmonės vardo. Patikimai apsaugoti savo patalpas galima ir pasirinkus nebrangų langų variantą, bet įmontavus juose papildomas apsaugos detales.

Žinoma, papildomi priedai negali 100 procentų užtikrinti apsaugos nuo įsilaužimo, tačiau bet kuriuo atveju tai prailgina įsilaužimo laiką bei apsunkina patį procesą – laužiantis reikia ne tik specialios įrangos, bet ir žinių, kaip ja pasinaudoti. Be to, saugumo lygis priklauso ir nuo to, kaip įmontuotas langas ir įtvirtintas stiklo paketas.

Oro kameros

Pirmiausia reikia įsidėmėti, kad plastikinio lango kokybę nulemia keturi pagrindiniai komponentai: lango profilis, stiklo paketas, apkaustai ir montažas. Plastikinis langas, pagamintas net ir iš geriausio profilio, nebus sandarus ir kokybiškas, jei jis bus sumontuotas, naudojant nekokybiškas medžiagas ir technologijas.

Nekyla abejonių, kad nauji ir kokybiški langai yra ne prabanga, o būtinybė. Vis dėlto kartais neįvertinama tai, kad langai turės tarnauti daugelį metų. Todėl, susigundžius pigiu pasiūlymu, be garantijų ir kokybiško montažo, po kelerių metų (ar net greičiau) langus gali tekti keisti, kadangi jie deformuosis, praleis šaltį ir t.t.

Pasidomėkite, koks yra langų šilumos laidumo koeficientas, nes nuo jo priklauso, kiek šilumos prarasite pro profilį (galima prarasti net 20 proc. šilumos).

Rinkoje šiuo metu galite įsigyti langų profilių su 3, 4, 5, 6 ar 8 oro kameromis. Kokybiško 5 ir 6 kamerų profilio pasirinkimas yra optimaliausias, įvertinant kainos ir naudos santykį.

Susigundę pigesniu, plonesnėmis plastiko sienelėmis daugiakameriniu profiliu, rizikuojate įsigyti langą, kurio konstrukcijos standumas bus nepakankamas, langai gali deformuotis. Konstrukcijos standumą nulemia du veiksniai - plastikinių konstrukcijų sienelės storis ir metalinės konstrukcijos forma. Maksimalų lango standumą užtikrina stačiakampio formos uždara metalo konstrukcija lango profilio viduje.

Šiuo metu rinkoje populiariausi langai iš 5 kamerų profilio, kurių šilumos perdavimo koeficientas lygus 1,3 (W/m2K). Тоks pasirinkimas puikiausiai tenkina buto gyventojų poreikius. Norintiems gyventi šilčiau ir galintiems investuoti daugiau (ypač nuosavų namų savininkams), specialistai rekomenduoja langus iš beveik 2 kartus labiau šilumą sulaikančio 6 kamerų profilio. Tokio lango šilumos perdavimo koeficientas lygus 0,79 (W/m2K).

Stiklai

Gaminant stiklo paketus saugumui užtikrinti gali būti naudojami šie stiklai:

Laminuoti stiklai.
Grūdinti stiklai.
Armuoti stiklai.

Laminuotas stiklas – tai du ar keli stiklo lakštai, sujungti plėvele, naudojant tam tikrą temperatūrą ir spaudimą. Šis suklijuotas stiklas atrodo kaip ir paprastas stiklas, bet net ir sudaužytas jis lieka vientisas todėl stipriai sumažiname riziką susižeisti stiklo šukėmis.

Privalumai naudojant laminuotą stiklą:

  • naudojant kelių sluoksnių laminuotą stiklą įsilaužimo į patalpas atveju stiklas lieka vientisas, todėl apsaugos policijai yra pakankamai laiko sureaguoti. Nebereikia papildomai išlaidauti montuojant apsaugines žaliuzes ar grotas. Taip gali būti apsaugoti bankų, parduotuvių ir kt. pastatų langai ar vitrinos.
  • naudojant specialiai laminuotą stiklą galintį pasiųsti signalą apsaugos policijai (vidiniame stiklo sluoksnyje yra įtaisytas elektrai laidus kabelis, kuris sujungiamas su signalizacija) skilus ar dužus stiklui kabelis nutraukiamas ir pavojaus signalas pasiunčiamas apsaugos policijai.
  • kadangi laminuotas stiklas net ir dužus išlieka vientisas labai sumažėja nelaimingų atsitikimų rizika.( stipriai sumažiname riziką susižeisti stiklo šukėmis).
  • ypatinga laminuoto stiklo struktūra skaidrią stiklinę pertvarą daro neperšaunamą pistoletu ar net Kalašnikovo automatu.

Pagal EN standartą, laminuotų stiklų atsparumas klasifikuojamas į atsparius smūgiams ranka (EN 356) ir atsparius šūviams (EN 1063). Pagal atsparumo reikalavimus stiklas turi atlaikyti smūgius plaktuku ar kirviu, šūvius ir sprogimus.

Grūdintas stiklas - tai viengubas stiklo lakštas, kuris grūdinamas staigiai atšaldant įkaitintą stiklą. Tai padidina stiklo stiprumą 5-6 kartų(daug atsparesnis terminiams ir fiziniams krūviams).

Grūdinami gali būti dauguma stiklų. Dažniausiai stiklas yra grūdinamas norint išvengti žmonių sužalojimų jam dužus. Dužęs grūdintas stiklas subyra į daug mažų gabalėlių kurių kraštinės nėra aštrios. Šį stiklą reikia naudoti patalpose, kur stiklas gali būti pažeistas dėl patalpose esančių žmonių veiklos.

Armuotas stiklas - tokio stiklo atsparumas didinamas panaudojant vielinį tinklą. Vielinis tinklas sulaiko stiklo šukes savo vietoje. Šis stiklas naudojamas ten, kur reikalinga gera priešgaisrinė apsauga. Šis stiklas ir buvo sukurtas siekiant sulaikyti ugnies, nuodingų dujų ar dūmų plitimą pro langą.

Architektūrinės plėvelės

Paprastas stiklas ne visada gali patenkinti mūsų saugumo, privatumo ir komforto reikalavimus. Bet yra nebrangus ir efektyvus būdas, kaip išspręsti šias problemas.

Specialios architektūrines plėveles galima pritaikyti prie bet kokio esamo stiklo arba stiklo konstrukcijos, kaip efektyvų ir nebrangų būdą daugumai problemų, susijusių su paprastu stiklu, spręsti.

Dažniausiai gyventojai architektūrines plėveles renkasi:

Šilumos/Šviesos kontrolė: šilumos, patenkančios per langą į patalpą (iš patalpos) reguliavimas, norint pasiekti žmogui komfortiškos temperatūros ir apšvietimo lygį, vėsinimo išlaidų mažinimas.

Apsauga/Saugumas: žmogaus sveikatos ir jo turto apsauga nuo sudužusio stiklo šukių sprogimo metu, teroristinių išpuolių, nelaimingų atsitikimų atvejais, apsauga nuo įsilaužimo pro stiklą.

Estetinis vaizdas: pastatų vaizdo pagerinimas, stiklo fasado vientisumo atstatymas, derinant spalvą ir šviesos pralaidumą

UV spindulių kontrolė: UV pralaidumo ir emisijos blokavimas interjero ir muziejinių vertybių apsaugai nuo blukimo.

Privatumas: privačios aplinkos kūrimas - peršviečiamumo, matomumo reguliavimas.

Dizainas: dekoratyvinių akcentų stiklui suteikimas.

"Anti-graffiti": stiklo, veidrodžio paviršių apsauga nuo vandalizmo, subraižymo, "graffiti" piešinių.

Duomenų apsauga: elektromagnetinių laukų ir radijo dažnių pralaidumo / emisijos reguliavimas apsaugai nuo nesankcionuoto slaptos informacijos nuskaitymo.

Bendri patarimai, perkantiems plastikinius langus

Informaciją apie langus pasistenkite surinkti bent iš 2-3 gerai rinkoje žinomų langų gamintojų – galėsite palyginti gautas žinias.

Atkreipkite dėmesį į reklamoje nurodytus lango matmenis - nuo jų taip pat priklauso kaina.

Įvertinkite suteikiamą garantinį aptarnavimą (pasidomėkite ar garantija galioja ir langų montavimui, apdailai, lango konstrukcijoms ar tik atskiroms produkto dalims?).

Pasidomėkite, kiek metų gyvuoja langus gaminanti įmonė ir kokiam laikotarpiui ji suteikia savo gaminiams garantiją?

Visa tai įvertinę, neužmirškite pasiteirauti, per kiek laiko bus atliktas užsakymas.

* informacija parengta pagal tikslangai.lt