Lietuvos kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo skyriaus vyresnysis specialistas Deivis Kulvietis atskleidė, kad pernai Lietuvoje įvyko 3312 avarijų, kuriose nukentėjo žmonės. Neblaivūs vairuotojai sukėlė 279 eismo įvykius. Juose žuvo 24, sužeisti 398 žmonės.

2010 m. įvyko šiek tiek daugiau avarijų, pareikalavusių eismo dalyvių gyvybių ar jų sužeidimų, - 3530. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 286 eismo įvykiai, kuriuose 32 žmonės žuvo, 397 – buvo sužeisti.

Taigi pernai neblaivūs vairuotojai, lyginant su 2010 m., sukėlė 7-iomis avarijomis mažiau. Tokiuose eismo įvykiuose žuvusiųjų skaičius sumažėjo 8-iais, tačiau sužeista vienu žmogumi daugiau.

2010 m. išaiškinta 13690 neblaivių vairuotojų, pernai šis skaičius krito iki 12910.

Lenktynininkas B. Vanagas aiškino, kad neblaivių vairuotojų sukeliamų avarijų skaičius staiga nesumažės: „Manau, kad rodiklis išliko panašaus lygio. Prevencinis darbas yra ilgalaikis. Greitų rezultatų sunku tikėtis. Nebent nuolat vykdytum reidus ir gaudytum vairuotojus, kad jie žinotų, jog kiekvieną dieną gali būti sustabdyti. Tada gal būtų kažkaip kitaip. Reikia dirbti, kad po 5 metų šis skaičius būtų žymiai mažesnis.“

Pašnekovas mano, kad prieš prasidedant masiniam renginiui policijos pareigūnai turėtų pranešti, jog jam pasibaigus bus stabdomi automobiliai ir tikrinamas jų vairuotojų blaivumas. Lenktynininko nuomone, tai duotų neblogų rezultatų.

„Aš manau, kiek pinigų beskirtum, vis tiek jų būtų mažai. Ir už turimą sumą prevenciją būtų galima sustiprinti. Čia reikia tiesiog šiek tiek išminties“, – teigė B. Vanagas.

Lenktynininko įsitikinimu, didesnės baudos, skiriamos neblaiviems vairuotojams, gal ir pagelbėtų, bet tai nėra pagrindinė priemonė. Jo žodžiais tariant, visuomenei reikia rodyti pavyzdį, imtis ilgalaikę naudą suteikiančių priemonių.

B. Vanago nuomonė apie neblaivius politikus ir policijos pareigūnus, drąsiai sėdančius už automobilio vairo – kategoriška: „Mano vertinimas yra vienareikšmiškas – tiek politikai, tiek policininkai yra asmenys, kurie turėtų rodyti pavyzdį. Kiekvienu atveju (pričiupus neblaivų politiką ar policijos pareigūną – aut. pastaba) reikėtų imtis maksimaliai griežtų sankcijų. Aš, kaip pilietis, labai neigiamai vertinu tokius atvejus.“