Esu skaičiusi daugybę straipsnių apie kvailas blondines, garbaus amžiaus žigulių vadeliotojus ir patrakusius aštuoniolikmečius, girtus erelius ir piktavalius policijos pareigūnus, kurie šalies keliuose kelia siaubą, sėja mirtį ir nesantaiką.

Šis laiškas ne jiems - užprogramuotiems kelių pažeidėjams. Šis laiškas tiems, kurie vairuoja jau daugelį metų, tačiau dabar sugeba atbuline eiga pastatyti automobilį, nežvilgtelėję į galinio vaizdo veidrodėlius, o vairuodami - viena ranka sukioja vairą, junginėja pavaras ir rašo sms žinutes.

Rašau visiems tiems, kurie kelyje nedaro klaidų, tačiau kuria savo eismo taisykles. Tiems, kurie mano, kad sukant iš pirmos juostos yra natūralu atsidurti antroje. Tokiems kaip Jūs - garbė ir pareiga, važiuojant dviejų eismo juostų gatve persirikiuoti kaip įmanoma dažniau, o pėsčiuosius praleidžiantį vairuotoją kuo greičiau aplenkti kita eismo juosta. Automobilis Jums - tarsi antrosios kojos, todėl mašiną privalote palikti kuo arčiau tikslo ir, jei ne invalido vietoje, tai būtinai taip, kad kitas nei pravažiuotų, nei pasistatytų šalia.

Rašau ir greičiausių automobilių savininkams, kuriems jų transporto priemonė (nesvarbu metai, variklio tūris ar galia) yra pati greičiausia. Kas kitas taip greit gali perjungti pavaras jei ne Jūs? Štai kodėl visada reikia įšokti į žiedinę sankryžą ir priversti kitą spausti stabdžius. Būtent dėl to galima staiga išlįsti iš šalutinio kelio ar kitos eismo juostos ir, jei automobilis neatsitrenkia į Jus - tai ne kito vairuotojo tolerancija ar greita reakcija - tai Jūsų lenktynininko sugebėjimai.

Kreipiuosi ir į Jus, moterų, mažų automobilių ir klevo ženklų niekintojus. Juk visai nesvarbu, kad mieste 80 km/val. lekiantį automobilį vairuoja „klevas" ar moteris - jį vis tiek būtina aplenkti kaip baisiausią nesusipratimą, o aplenkus skubiai spausti stabdį, nes tik Jūs žinote, kokiu greičiu reikia važiuoti.

Rašau ir antrosios juostos mylėtojams ir eismo stabdytojams. Jūs esate šalto proto ir nepalenkiamos valios profesionalai, kurie nusprendžia, jog staiga vidury baltos dienos gatve reikia važiuoti 10 km/val. greičiu. Mat tuo metu ieškote vietos sustoti šalikelėje, tačiau posūkio rodymas būtų orumo pažeidimas. Taip pat ir Jums, kurie antroje juostoje važiuojate gerokai lėčiau, nes tuo metu kalbatės mobiliuoju telefonu. Pirmoji juosta - tik netikėliams.

Galų gale kreipiuosi į Jus - tikrieji vairuotojai-pedagogai, kurie pastebėję bent mažiausią klaidelę, būtinai jaus pareigą pasivyti, parodyti visus žinomus gestų kalbos ženklus, o žinių „užtvirtinimui" - aplenkus staiga spustelėti stabdžio pedalą, kad ilgam atsimintumėte: gatvės - tik klaidų nedarantiems, tikriems vairuotojams.

Ir dar lenkiu galvą prieš Jus - naujųjų visureigių ir lexus'ų savininkus. Suprantu, kad Jums kelyje sunkiausia: su nuolat gendančiais ir avarinį signalą rodančiais naujutėlaičiais automobiliais Jums nuolat tenka stovėti vidury sankryžos, visose „sustoti draudžiama" vietose ar tiesiog vidury gatvės. Dar daugiau - Jūsų naujuose limuzinuose nebėra posūkio signalų, todėl manevruodami gatvėse turite tai daryti itin greitai ir netikėtai visiems aplinkiniams, nes varguolių stabdžiai jau ir taip gerokai nudilę.

Dėkoju Jums visiems, tikriems Lietuvos kelių eruditams, kad aš, pradedanti vairuotoja, turiu iš ko mokytis. Juk taip vairuoti, kaip mokate Jūs - reikia didelio išmanymo ir patirties. Iki pirmos tragedijos...

DELFI skaitytoja Giedrė

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą