Dažnai tenka važiuoti magistraliniu keliu iš Kauno į Vilnių. Pravažiavus Didžiulio ežerą, leidžiantis nuo kalno įvažiuojame į Vilnių, tiksliau į Vilniaus miesto dalį Grigiškes (tokią pačią kaip Lazdynai ar Karoliniškės). Čia ir prasideda linksmybės, net ir geriausias vairuotojas gali pasimesti.

Pirmiausia, pamatai kelio ženklą Nr. 550 „Gyvenvietės pavadinimas“ „Vilnius“, prie jo papildomas kelio ženklas Nr. 329 „Ribotas greitis“ lengviesiems automobiliams 100 km/val., atrodytu viskas gerai, tačiau toliau važiuojant atsiranda kažkoks kelio ženklas „AB Grigiškės“, kelio ženklas baltame fone, atrodo labai panašiai, kaip ir Nr. 550 „Vilnius“. Ir čia kyla klausimas, kokiu greičiu važiuoti per Vilniaus miesto „privatizuotą“ Grigiškių dalį. Siūlau totalizatorių: 50 km/val. ar 100 km/val.? Kai abejoji, ar nežinai, labiausiai nesinorėtų susitikti policijos pareigūnų, kurie labai greitai pastebi abejojančius ir mielu noru pasitarnautų išrašydami „privatizuotos“ miesto dalies-gyvenvietės „AB Grigiškių“ kelių eismo taisyklių pažeidimo protokolą.

Puikiai suprantu, kad tai, ko gero reklama, tačiau Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo 12 straipsnyje aiškiai nurodyta: „Draudžiama įrengti išorinę reklamą: keliuose, virš kelių, kelių juostose ir apsaugos zonose "..." Taip pat draudžiama naudoti reklamą, imituojančią kelio ženklus ir (arba) naudojančią kelio ženklų simboliką“.

Kelių eismo taisyklių 1 priedo IX skyriaus baigiamosiose nuostatose taip pat numatytas apribojimas: „Kelio ženkle draudžiama nurodyti informaciją, susijusią su asmens ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, skatinančia įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis (pvz.: įmonės pavadinimą, prekės ženklą, teikiamų paslaugų rūšį, adresą, telefoną ir kita)“.

Taigi natūraliai kyla klausimas, kodėl tokioje intensyvioje eismo vietoje atsiranda tokie dviprasmiškai situaciją „reguliuojantys“, tiksliau disreguliuojantys, kelio ženklai? Argi kelio ženklo pastatymas nėra derinamas su atitinkamomis institucijomis: kelininkais, Kelių policija, Susisiekimo ministerija ir pan.? Gal reklama ir nėra pats blogiausias dalykas, tačiau nelegalūs kelio ženklai tikrai neturėtų trikdyti vairuotojo dėmesio, kelti abejonių ir įtakoti eismo saugumo.

Nežinau kaip Jūs, bet aš Vilniaus miesto „privatizuota“ dalimi-gyvenviete „AB Grigiškės“ visada važiuosiu tokiu greičiu, koks man patinka...

DELFI skaitytoja Gajana

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą