Tikriausiai būsiu šios naujos sąvokos autorius, bet esu tikras, kad ji, kaip ir pats vairavimo būdas, padėtų visiems eismo dalyviams judėti sklandžiai ir kiekvienam sėkmingai pasiekti savo tikslą. Kad būtų aiškiau, kas tas BENDRUOMENIŠKAS VAIRAVIMAS, papasakosiu savo kelionę iš namų į darbą.

Pats gyvenu Kaune, Eigulių rajone, taigi iš ten virtualiai ir startuojame su visais DELFI skaitytojais. Susėskite tvarkingai ant galinės sėdynės, nespjaudykite saulėgrąžų, nesikeikite, o tą patrauklią blondinę juoda striuke pasodinkite ant priekinės sėdynės, šalia manęs. Ok, segamės ir mes saugos diržus ir startuojame! Suku iš šalutinės gatvelės į Lukšio gatvę, tai atlieku gerokai spustelėjęs akceleratorių, kad greitai įsiliečiau į bendrą srautą ir neversčiau pristabdyti kitų, važiuojančių pagrindiniu keliu.

Važiuojame antrąja eismo juosta, gaila, kad pirmoji pilna duobių ir užstatyta automobiliais, tačiau prieš pat sankryžą persirikiuojame į pirmąją eismo juostą, nes norime sukti į dešinę. Žalioji rodyklė mums leidžia tai atlikti, todėl vėl nesnausdami spustelime pedalą ir pasiekę 55 km/h greitį, riedame Žukausko gatve. Gal kas nors gali paduoti man alaus? Juokauju, turėjau omenyje mineralinį vandenį, nes kaip tik sustojame prieš pėsčiųjų perėją praleisti pėsčiųjų (tolėliau stovi du sukantys į kiemus automobiliai, taigi vistiek būtų tekę sustoti).

Vėl pajudame ir pasiekę žiedą, sukame į Šiaurės prospektą, tuo pačiu „įleisdami“ į gatvę iš įvažiavimo sukantį seną „Audi“ su priekaba (tam tereikia tik jį pamatyti ir persirikiuoti į antrąją juostą, paprasta, tiesa?) Toliau atsiduriame sankryžoje, ruošiamės sukti į kairę, taigi nesnaudžiame ir stebime šviesoforo signalus, kadangi už mūsų jau stovi kokie 5 automobiliai, jei pavyks, visi sėkmingai ir sklandžiai pravažiuosime sankryžą drauge. Taip ir atsitinka, žalia šviesa ir mes kaip darniai plaukiančių žuvelių būrys viena po kitos „įveikiame“ šią sankryžą ir riedame Sukilėlių prospektu. Vėlgi tenka rikiuotis į antrąją eismo juostą, kadangi iš stotelės ima judėti troleibusas, taigi pirmoji juosta – jo (taip, šiandien mes geri :) Tuo pat metu šalia manęs atsiduria blizgantis BMW ir nori mane aplenkti pirmąja juosta, tačiau jam pasipainioja pirmoje eilėje stovintys automobiliai, jis pristabdo, aš pasuku vairą kairiau arčiau ištisinės linijos ir visi draugiškai „sutelpame“ kelyje. Ei, ar tik negirdžiu ant galinės sėdynės knarkimo?

Tuoj atvažiuosime, pakentėkite, gerbiamieji. BMW suka į kiemus dešinėje pusėje, ir aš taip pat rikiuojuosi į pirmąją eismo juostą, kadangi man taip pat tuoj teks sukti. Pastatau automobilį stovėjimo aikštelėje, per gerą pusmetrį nuo kito automobilio, tiek, kad užtektų atsidaryti durelėms ir pačiam išlipti, o kitam vairuotojui – atėjus įlipti ir lengvai išvažiuoti. O dabar atspėkite, kur aš dirbu? Juokauju, žinoma, o jei jau rimčiau, tai ar pastebėjote, kiek nedaug tereikia, kad eismas būtų sklandus:

1. PASTEBĖTI ir MATYTI kitus eismo dalyvius ir leisti jiems judėti.
2. Truputį NUMATYTI kitų eismo dalyvių veiksmus ir ADEKVAČIAI REAGUOTI į juos (pristabdyti, „įleisti“, praleisti, jei tai nesukelia spūsčių ar problemų didesniam kiekiui vairuotojų)
3. Ir jei jums tai nesunku ir tai atliekate intuityviai, sveikinu – Jūs taip pat geras vairuotojas!

DELFI skaitytojas Giedrius

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugaus eismo esė“).

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą