Savo receptus, parašytus taisyklinga lietuvių kalba, su nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki sausio 2 d. Geriausius publikuosime.

------------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

------------------------------------------------------------------------

Nuostabus sveikuoliškas patiekalas

Vegetaro pietus:) Bulvių košė su šviežiomis plikytomis arba džiovintomis dilgėlėmis ir sėmenų aliejumi.

Sūrumo, jei reikia, prideda rauginti agurkėliai.
Pilnavertiškiausias patiekalas.

Net žandai užkaito:)

Linkiu laimės,
Žilvinas Užkuraitis

------------------------------------------------------------------------

Vitaminų bomba

Ingredientai:

Džiovintos slyvos (be kauliukų)
Džiovinti abrikosai
Razinos
Graikiniai riešutai
Citrina
Imbieras
Medus

Paruošimas:

Aš visus ingridientus naudoju lygiomis dalimis, bet kiekviena šeimininkė gali pagal savo skonį rinktis, kokių produktų bus daugiau ar mažiau. Džiovintas slyvas, abrikosus, razinas, riešutus, citriną (aš citrinos odelės nelupu, man labai patinka kartokas prieskonis, kam nepatinka - lupkite), imbierą sumalame mėsmale. Viską sumaišome su medumi.

Šią "vitaminų bombos" masę galite tepti ant varškės sūrio, šviesios duonos, sausainiukų ar tiesiog valgykite šaukštais, apsauga nuo gripo - garantuota. Taipogi tai puiki profilaktinė priemonė sergant širdies ar skrandžio ligomis.

Skanaus ir į sveikatą !

Asta V.

-------------------------------------------------------------------------

Gardusis vyniotinis

Mums reikės:

Kiaušiniai (2 vnt)
Fermentinis sūris (150 g)
Majonezas (4 šaukštai)

Įdarui:

Faršas (300 g)
Prieskoniai
Svogūnai (1 vnt)
Kiaušinis (1 vnt)

Išplakite kiaušinius su majonezu ir įtarkuokite sūrį. Į skardą įklokite kepimo popieriaus ir, supylę plakinį, iškepkite ploną omletą. Kepa apie 25 min. Tada išimkite iš orkaitės ir apvertę nuimkite popierių. Palikite atvėsti. Į mėsos faršą muškite kiaušinį, dėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pabarstykite prieskoniais. Paruoštą faršą plonu sluoksniu paskleiskite ant omleto ir jį susukite į ritinėlį. Dėkite į skardą ir kepkite orkaitėje apie 50 min. Palikite visai atvėsti.

Sveika ir skanau :) SKANAUS

Renata

-----------------------------------------------------------------------

Avižiniai dribsniai su razinomis ir keptais obuoliais

Orkaitėje kepti yra lengvas būdas gauti savo sveikų grūdų košę ir skanu! Sojų ir klevų sirupas yra staigmena.

Pasiruošimo laikas: 10 minučių
Gaminimo laikas: 1 valanda
Porcijos: 8

Ingredientai:

2 puodeliai pjaustytų neluptų vidutinio dydžio obuolių arba kriaušių.
2 2/3 puodeliai avižinių dribsnių
½ puodelio razinų
2 šaukšteliai malto cinamono
¼ šaukštelio druskos
4 puodeliai reguliaraus arba vanilinio sojų pieno
¼ puodelio tikro klevų sirupo
Papildomai reikės sojų pieno, kapotų kepintų riešutų - pagardinimui

1. Įkaitinkite orkaite iki 180 laipsnių.

2. Išpurkškite dideli kepimo dubenį su kepimo purškikliu, kad neprisviltų dribsniai.

3. Į dubenį sudėkite supjaustytus obuolius arba kriaušes, avižinius dribsnius, razinas, cinamoną, druską ir išmaišykite. Ant viršaus supilkite sojų pieną ir klevų sirupą.

4. Kepkite neuždengtą 40-50 minučių arba iki kada skystis susigers.

Aptarnaujant kiekvieną, papildomai įpilkite sojų pieną ir pabarstykite riešutais.

Sveikiausi ir gardžiausi pusryčiai visai šeimai ;)

Skanaus visiems!

Daiva D.

----------------------------------------------------------------------
Du viename: Daržovių salotos arba paplotėliai

Produktai:
* vidutinio dydžio burokėlis, morka ir kopūstas;
* virta bulvė arba stiklinė avižinių dribsnių;
* prieskoninių žolelių, aliejaus, citrina.

Paruošimas

Smulkiai sutarkuojame žalius burokėlį, morką, kopūstą smulkiai supjaustome (užsipylus aliejaus ir pagardinus citrinos sultimis galime valgyti kaip kraują valančias salotas), o iš to galime pasidaryti šiltą patiekalą, kuris ypatingai tiktų Kūčių vakarui. Į tas salotas, kad turėtų sukibimą, įdedame virtą bulvę arba susmulkintų avižinių dribsnių, pagardiname prieskoninėmis žolelėmis pagal savo skonį, suminkome ir suformuojame paplotėlius, sudedame į dribsniais pabarstytą formą ir apie pusę valandos kepame orkaitėje 180-200 laipsnių temperatūroje. Labai skanu su krienų padažu.

Kalėdinis vyniotinis su daržovėmis

Produktai:
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos;
1-2 vidutinės morkos (vietoj morkų galima moliūgo);
vienas poras;
stiklinė raugintų kopūstų;
stiklinė šviežių kopūstų;
stiklinė smulkintų brokolių;
sauja džiovintų slyvų (vietoj slyvų gali būti džiovinti ar sūdyti grybai);
įvairių prieskoninių žolelių pagal savo skonį.

Įdaro paruošimas: sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti truputyje aliejaus perpus su vandeniu, paskaninti kalendra; porą supjaustyti ir patroškinti su salieru; brokolį pasitroškinti, paskaninant su kokiu mėgiamu prieskoniu; kopūstus troškiname su voveraitėm, paskaninam prieskoninėm žolelėm; o raugintus kopūstus troškinti su spanguolėm (arba bruknėm), nedaug, kad būtų spalva, ir taip pat pridėti prieskoninių žolelių (salierų, baziliko, krapų)

Vyniotinio paruošimas kepti: Ant iškočiotos tešlos eilėmis sudedame visas daržoves ir tada suvyniojame į volelį. Užbarstome juodgrūde. Kepame 180-200 laipsnių temperatūroj apie 40 minučių.

Valgome su padažu. Padažui imti šaukštą krienų, du šaukštus jogurto, jei norite aštresnio, įdėti šaukštą "Adžikos" ir šaukštą baziliko pastos, viską sumaišyti. Gerai dera ir su bruknėmis. Skanaus!

Linų sėmenų užtepėlė

Produktai:
viena morka;
vienas svogūnas;
3-4 šaukštai kavamale sumaltų sėmenų;
truputis aliejaus, druskos, skanskonių, džiovintų prieskoninių daržovių.

Paruošimas: Vieną morką smulkiai sutarkuoti, svogūną smulkiai sukapoti peiliu, pasitroškinti aliejuje, į patroškintas daržoves įdėti 3-4 šaukštus kavamale sumaltų sėmenų, įpilti vandens ir troškinti iki manų košės konsistencijos (kad galėtume užtepti ant duonos), baigę troškinti, pagardiname skanskoniais ir džiovintomis prieskoninėmis daržovėmis.
Tepame ant ant daržovių ar ant plonų blynelių.

Ir skanaus visą Adventą, ir ne tik...

Danutė K.

-------------------------------------------------------------------

Labai lengvas, gardus ir sveikas užkandis!

Reikės:


250 g avižinių dribsnių;
100 g sviesto;
1 kiaušinis;
4-5 šaukštai cukraus;
saulėgrąžų, riešutų, razinų, sezamo sėklų ir pan. pagal skonį.

Paruošimas: puode ištirpiname sviestą, suberiame avižinius dribsnius, maišant kaitiname keletą minučių. Tada kitame puode sumaišome kiaušinį su cukrumi, suberiame sviesto-avižų mišinį ir suberiame visus riešutus, razinas ir pan.

Viską gerai išmaišius, paliekame 10 min. išbrinkti. Tada formuojame sausainiukus ir dedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos.

Kepame 180 laipsnių orkaitėje, apie 15 min. (matysite, kada jie dailiai paruduos ir traukite lauk).

Indrė K.

----------------------------------------------------------------------

Nuotaikingos salotos

Obuolys su salieru ir morkytės su česnaku suteikia salotoms įvairių natų. O kai gomurys patenkintas gausybe skonių, jis visai nepasigenda kokių nors sunkesnių ingridientų.

3 porcijoms:

3 pilnos saujos įvairių salotų mišinio (šiek tiek Iceberg salotų traškumui, šiek tiek Ruccola salotų kartumui ir švelnių špinatų);
1 ilga morka;
1 saldžiai rūgštus obuolys;
kelios šakelės gležnų saliero lapkočių (išimti iš pat vidurio);
kelios riekelės pjaustyto poro;
170 gr. vakuotų kukurūzų (mažas indelis);
100 ml. daigintų liucernos sėklų (nebūtinai liucernos, galima dėti ir kitas daigintas, bet gležnas sėklas);
2 skiltelės česnako;
pusės citrinos sulčių;
2 valgomųjų šaukštų skysto medaus;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas

nuplauti ir suplėšyti salotas, paskirstyti jas į serviravimui paruoštas lėkštes vienodomis dalimis;
sutarkuoti burokine tarka morką ir obuolį bei paskirstyti į lėkštes vienodomis dalimis;
supjaustyti saliero lapkočius bei porą, juos taip pat sudėti į lėkštes;
pabarstyti salotas kukurūzais ir daigintomis liucernos sėklomis;
beliko skystą medų sumaišyti su citrinos sultimis, išspausti į jį česnaką ir šiuo užpilu pagardinti salotas;
paskaninti salotas druska ir pipirais.
Šios salotos labai skaniai dera su juodos duonos ir sviesto rieke.

Blyneliai

15 blynelių paruošti reikia:

15 plonų krepų ( plonų prancūziškų lietinių blynų);
2 morkų;
2 vidutinio dydžio sultingų obuolių;
1,5 valgomojo šaukšto medaus;
2 valgomieji šaukštai razinų ar kitų džiovintų uogų;
mėgiamų vaisių serviravimui;
medaus užpilui (galima valgyti ir su jogurtu, ir su uogiene).

Paruošimo būdas

Įdarą paruošti išties labai lengva. Labai smulkiai smulkintuvu sutrinti nuluptas morkas, įdėti 1,5 šaukšto medaus, džiovintas uogas ir gerai išmaišyti. Tada burokine tarka sutarkuoti nuluptus obuolius ir juos taip pat sudėti į morkas.

Visą masę gerai išmaišyti. Įdėti po pilną valgomąjį šaukštą į kiekvieną blyną ir suvynioti plonas lazdeles, apšlakstyti gausiai skystu medumi ir pateikti su mėgiamais vaisiais.

Natali

---------------------------------------------------------------

Silkė sveikuolė

500 g silkės filė;
200 g porų;
200 g morkų;
200 g džiovintų obuolių;
100 g saulėgrąžų;
100 ml aliejaus.

Džiovintus obuolius reikia išmirkyti ir supjaustyti šiaudeliais. Keptuvėje paskrudinti saulėgrąžas, aliejuje pakepinti obuolius (galima įpilti šlakelį balto vyno). Aliejuje apkepti morkas ir porus, galima pagardinti pipirais.

Silkės filė pamušti mėsos plaktuku ir supjaustyti juostelėmis. Visas sudedamąsias dalis susluoksniuoti lėkštėje ir patiekti ant stalo.

Skanaus!

Vytenė

--------------------------------------------------------------------
Sveikuoliški sausainiai

Sudėtis:

200 g sviesto,
200 g cukraus,
2 kiaušiniai,
1 valg. šaukštas medaus,
300 g avižinių dribsnių (paprastų),
100 g sezamo,
200 g saulėgrąžų branduolių,
100 g graikiškų riešutų arba kitokių mėgstamų riešutų,
saujelės razinų ir abrikosų.

Puode ištirpinti sviestą, suberti dribsnius ir maišant pakaitinti keletą minučių. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki standžių putų. Kai dribsniai praauš, sudėti sezamus, saulėgrąžas, išmirkytas ir nusausintas razinas ir abrikosus (abrikosus susmulkinti) ir užpilti išplaktu kiaušiniu.

Viską gerai išmaišyti. Skardą iškloti kepimo popieriumi. Masę dėti šaukštu ant skardos. Kepti orkaitėje 15-20 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus. Palikti atvėsti skardoje ir tik tada išimti.

Menkės kukuliai su daržovėmis ir kokoso pienu

500 g menkės filė,
5 šaukštai džiūvėsių,
1 kiaušinis,
3 arbatiniai šaukšteliai kaparėlių,
1 svogūnas,
1 didelė česnako skiltelė,
10 žalių alyvuogių,
400 g žiedinio kopūsto,
200 g šparaginių pupelių,
200 ml kokoso pieno,
maltų pipirų ir druskos pagal skonį.

Menkės filė sumalti, sudėti pusę smulkiai supjaustyto svogūno ir česnako skiltelę, įmušti kiaušinį, sudėti džiūvėsėlius, pipirus, druską ir susmulkintus kaparėlius. Gerai išminkyti faršą, formuoti kukulius ir dėti garinti į puodą - 5-7 min. (galima ir apkepti keptuvėje įkaitintame aliejuje, apvoliojus miltuose).

Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti likusį susmulkinta svogūną, susmulkintas alyvuoges, trumpai apkepti.  Tada sudėti žiedinį kpopūstą ir šparagines pupeles, įpilti apie pusę stiklinės vandens (jei turite įpilkite sultinio), įberti druskos ir patroškinti apie 5 minutes. Pabaigoje sudėti kukulius ir supilti  kokosų pieną ir dar patroškinti, kol padažas užvirs.

Almina P.

---------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją