Iš tikrųjų jūs galite užsiimti kitų žmonių akimis labai prasmingu darbu – skaptuoti iš ledo skulptūras ar vartyti pingvinus Arkties vandenyno pakrantėje, bet jei užsiėmimas jums ne prie širdies, tai tikrų tikriausias darbas.

Hobis – tai tas pats žaidimas, tik suaugusiems žmonėms tai toks užsiėmimas, kurio dėka mes galime vėl sugrįžti į stebuklingąją vaikystę. Ir kaip smagu pasidalinti savo džiaugsmu su artimaisiais ir draugais! Reikia tik surasti užsiėmimą, kuriuo galėsite dalintis su visa šeima.

Psichologai bendroje veikloje, bendrame hobyje įžvelgia daugybę privalumų. Bendras pomėgis suartina žmones ir padaro gyvenimą įdomesnį. Čia, kaip ir statant namą – dedant plytą prie plytos galima sukurti gyvenamąją erdvę. Jas galima sutvirtinti cementu – tada namas bus dar tvirtesnis ir stovės ilgą laiką.

Bendri pomėgiai ne tik sustiprina sutuoktinių tarpusavio ryšį, bet padeda gerinti tėvų ir vaikų santykius. Jeigu esama bendrų pomėgių, tai atsiranda daugiau bendrų temų pokalbiams, visada žinai, kuo užsiimti su vaiku, šeima gyvena draugiškiau, santykiuose vyrauja supratimas.

Bendras hobis su vaiku – tai puiki galimybė tėvams pažvelgti į vaiką kitomis akimis, savo ruožtu vaikai geriau pažįsta savo tėvus. Be to, vaikams svarbu jaustis reikalingiems, suprasti, kad jie taip pat vaidina šeimoje nemažą vaidmenį. Dalyvavimas bet kokioje, svarbu – bendroje, veikloje leidžia jiems jaustis svarbiems ir reikalingiems.

Kartu neliūdna!

Nuostabu, kai bendrais pomėgiais vienas narys užkrečia visą šeimą. Pavyzdžiui, tėtis, kalnų slidinėjimo sporto meistras, kantriai moko savo meistriškumo paslapčių žmoną ir vaikus. Arba dukra, mokykloje išmokusi naujų rankdarbių, „užkrečia“ tuo pačiu savo sesę ir mamą.

Kartais hobis gali ateiti į šeimą iš šalies. Kai kada nutinka, kad sutuoktiniai domisi tuo pačiu hobiu dar iki vestuvių, kartais ir susipažįstama per bendrus pomėgius: kartu lankantis treniruoklių salėje ar, pavyzdžiui, biliardo instruktorius pamilsta savo mokinę. Tokios santuokos, pagrįstos bendrais pomėgiais, laikomos pačiomis stipriausiomis.

Bendrus pomėgius turinčios poros geriau supranta vienas kitą, jie praleidžia daug laiko kartu ir praktiškai niekada nenuobodžiauja. Tokiems sutuoktiniams lengviau ištverti tą sunkų laiką, kai vaikai palieka namus („ištuštėjusio lizdo“ sindromas). Bendri pomėgiai padeda jiems džiaugtis gyvenimu ir nepaskęsti buities rūpesčiuose. 

Bandant rasti bendrą šeimos pomėgį nereikėtų perlenkti lazdos. Reikia įsiklausyti į visų šeimos narių norus ir pasistengti išlaikyti pusiausvyrą tarp savų ir visos šeimos interesų.

Laikas rinktis

Šiais laikai galima pasirinkti įdomų pomėgį bet kokiam skoniui. Telieka tik išsirinkti tai, kas labiausiai patiktų visiems šeimos nariams ir tuo užsiimti laisvu po darbo laiku. Ar ne tikra šeimyninė idilė?

Sportas

Galima slidinėti, čiuožti, plaukioti upe ar paprasčiausiai organizuoti pasivaikščiojimus gamtoje. Tarp kitko – šachmatai - taip pat sportas, todėl drąsiai rikiuokite figūras ir organizuokite šachmatų turnyrus, o nugalėtojų vardus rašykite lentoje, taip padidindami azartą ir įtraukdami rungtynių elementų.

Tarp kitko, net visiškai nesportišką šeimą sudomins dažasvydis – tai tas pats karas, kokį žaisdavome vaikystėje. Žiemą dažasvydį nesunkiai galime pakeisti sniego gniūžtėmis.

Kelionės

Tai labai populiarus šeimyninis užsiėmimas. Jūs galite vykti į kitas šalis ar kaimynines vietoves, surengti fotomedžioklę miške, pabandyti atverti nepažįstamas vietas savame mieste. Šis pomėgis geras tuo, kad jame gali dalyvauti net patys mažiausi šeimos nariai – pakanka tik turėti automobilį ir specialią vaikišką kėdutę. Tik įsivaizduokite, kaip malonu paskui vartyti šeimyninių albumų lapus! Be to, galima pažymėti tas vietas, kuriose buvote, pasaulio žemėlapyje.

Įvairūs gaminiai

Neretai toks šeimyninis pomėgis išauga į rimtą šeimos verslą. Praktiškai visko galima išmokti internete, studijuojant specialią literatūrą ar trumpuose kursuose. Rinktis yra iš ko: muilo gaminimas, rankų darbo žvakės, tortai, papuošalai, lėlių nameliai, alaviniai kareivėliai – šios pomėgiai vis labiau populiarėja.

Tarp kitko, pats paprasčiausias užsiėmimas pradedantiems – tai kulinarija. Privalumas – čia gali dalyvauti visa šeima, nuo mažiausio iki didžiausio. „Skani kūryba“ naudinga dar ir dėl to, kad išsisprendžia klausimas, ką dovanoti draugams. Visiems patiks naminiai sausainiai ir saldainiai.

Teminiai vakarėliai

Ir saviems, ir svečiams namų šventės gali tapti hobiu, jeigu rengiamos reguliariai. Galima rengti „spalvų“ vakarėlius, kai svečiai turi ateiti apsirengę tam tikros spalvos rūbais, rengti įvairius teminius vakarėlius ar švęsti Naujų metų sutikimą. Itališka, prancūziška, japoniška virtuvė – rinkitės, kas jums prie širdies.

Kolekcionavimas

Sunkiausia nuspręsti, ką vis dėlto pradėsite kolekcionuoti: senovines monetas, varlyčių figūrėles ar pašto ženklus. Taip pat reikės surasti vietos jūsų kolekcijai ir pasistengti nepamesti galvos ieškant kolekcijos egzempliorių. Ir kas gerai – kolekciją galima perduoti iš kartos į kartą. Internete galima surasti bendraminčių ir keistis su jais.

Dizainas

Spalvų, tapetų rinkimasis, lentelių prikalimas, ginčai dėl užuolaidų spalvos - visa tai galima pakeisti madingu žodžiu – dizainas - ir įtraukti į pomėgių sąrašą. Suprantant, kad jūs ne tik renkatės parketlentes, bet ir užsiimate įdomia veikla, darbas atrodys žymiai linksmesnis.

Galima kartu skaityti knygas, žurnalus apie interjero dizainą ar net kartu užsirašyti į kursus.

Nepamirškite ir kraštovaizdžio planavimo, tai didžiulė erdvė pasireikšti jūsų galimybėms. Svarbiausia – tikėjimas savo jėgomis.

Geneologija

Interneto ir galimybės prieiti prie archyvų dėka tapo žymiai lengviau ieškoti savo šaknų. Pradžiai pakanka surasti senų fotografijų, dokumentų, paskui reikėtų juos sugrupuoti. Kiekvienam proseneliui galima būtų užvesti atskirą segtuvą. Antras žingsnis – giminaičių apklausa. Jūs nustebsite, kiek įdomaus galima sužinoti apie savo kilmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)