Parketas – klasikos gerbėjams

Parketas yra natūrali, ekologiška, ilgaamžė grindų danga, turinti savo gerbėjų būrį. Dažniausiai gaminamas iš lapuočių, ne šių mediena yra kietesnė. Lietuvoje labiausiai paplitęs yra vienetinis ąžuolo ir uosio parketas. Jeigu norite solidaus interjero, rinkitės ąžuolinį parketą, jeigu vertinate žaismingumą ir jaukumą, tai suteiks uosis.

Klevo mediena, kartais vadinama „mediniu dramblio kaulu“, yra viena iš šviesiausių. Klevo medienos tankumas yra labai įvairus. Pats didžiausias – kanadietiško klevo. Klevas dažnai pasirenkamas kuriant modernius interjerus, nes suteikia lengvumo ir erdvės įspūdį.

Grindys iš skroblo medienos yra tirpstančio sniego spalvos, papuoštos plonytėmis smėlio spalvos gijomis. Iš kriaušės, vyšnios ar alksnio medienos pagamintos grindys bus rausvos ir maloniai švytės net ir po daugelio metų, kai spalva nuo laiko patamsės.

Parketo kokybė ir išvaizda priklauso nuo lentelių (parketlenčių) rašto bei matmenų. Geriau naudoti storesnes parketlentes, nes jas bus galima daugiau kartų šlifuoti. Lentelės storis gali būti įvairus – nuo 10 iki 22 mm.. Šlifuojamasis vienetinio parketo lentelės sluoksnio storis yra 5–10 mm, o parketlenčių – 3,5–4 mm. Didelėse patalpose rekomenduojama naudoti dideles parketlentes, tuomet bus mažiau sudūrimų.

Parketas yra jautri įbrėžimams medžiaga, per jį nerekomenduojama vaikščioti smailais kulniukais bei leisti šėlti aštrianagiams naminiams gyvūnams. Pažeistą parketo paviršių tenka šlifuoti, o tada pašalinamas sluoksnis medžio. Procesas nėra itin malonus, nes sukelia kalnus dulkių, tad iš patalpos turi būti išnešti visi baldai ir daiktai.

Jeigu grindims išsirinkote pušį ar eglę, atminkite, kad tai minkšta mediena, bijanti mechaninių pažeidimų, tad neklokite jų koridoriuje ir virtuvėje. Šios grindys puikiai tiks miegamojo ir vaikų kambario grindims.

Šviesios grindys yra universalesnės nei tamsios: tai tinkamas fonas ir šviesiems, ir tamsiems, taip pat ir ryškiai spalvotiems.

Laminatas – mėgstantiems netradicinius sprendimus

Šiuolaikinis laminatas turi mažai ką bendro su savo pirmtaku, jis daug atsparesnis, tad kartais jam parketas turi nusileisti. Medis bijo aukštos temperatūros, jis deformuojasi, tuo tarpu naujos kartos lamintas deformacijai taip greitai nepasiduoda.

Šiais laikais yra milžiniška laminato įvairovė, suteikianti visišką laisvę kuriant norimą interjero stilių. Svarbiausia – kokybiškas ir tinkamai patiestas laminatas. Nepamirškite, kad šykštus moka du kartus. Nusipirkę pigią medžiagą neturėsite jokių garantijų, kad vieną dieną grindys išsiskirs ar sudrėks.

Renkantis laminatą svarbu atsižvelgti ir į tai, kur jis bus klojamas. Miegamajam derėtų rinktis storesnes lentas, tuomet jos ne taip girgždės. Kai kurios kompanijos ant kitos laminato lentų pusės tiesia garsą izoliuojančias medžiagas. Garsą gerai slopina ir putotas polietilenas, tiesiamas po grindimis.

Virtuvei skirtas laminatas turėtų būti atsparus vandeniui, taigi ir brangesnis, antraip gali tekti greitai grindis keisti.

Dar vienas pigaus produkto pavojus: parsivežus namo gali pasirodyti, kad visos lentos yra identiško rašto ir jas suklojus danga dėl dažnai pasikartojančio ornamento bus panaši į linoleumą.
Kokybiškas lamintas, specialistų teigimu, dekorui suteikia visišką laisvę. Tereikia išsirinkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)