Viena iš jų - iki 2013 metų pabaigos bus kompensuojama 100 proc. daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projekto parengimo ir statybos techninės priežiūros išlaidų.

Didinama valstybės parama

Aplinkos ministerijos Būsto skyriaus vedėja Elvyra Radavičienė, sako, jog Seimas palaimino įstatymo pataisas, kuriomis siekiama paskatinti gyventojus aktyviau dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

Pagrindinė naujiena – nuo 15 iki 30 proc. didinamos valstybės kompensacijos už atliktus darbus. Jos bus teikiamos visiems namams, kurie bus atnaujinti pagal iniciatyvą JESSICA bei pasieks nustatytus kriterijus. O būtent – kad po atnaujinimo darbų bus pasiekta ne mažesnė kaip D energetinio naudingumo klasė, o namo suvartojamos energijos sąnaudos sumažės 40 proc. ir daugiau.

„Yra tekę girdėti nuogąstavimų, esą tai rodikliai, kurių neįmanoma pasiekti. Tai netiesa. Šie rodikliai be vargo pasiekiami, jei tik žmonės renkasi kokybiškas medžiagas, kompleksinį atnaujinimą, o ne siekia kaip galima labiau sutaupyti“, - tvirtina E. Radavičienė.

Jai pritaria Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros direktorius Algirdas Čepas. Jo teigimu, iš iki šiol Lietuvoje įgyvendintų projektų maždaug pusės metu ir buvo pasiekti minėti rezultatai: 50 proc. ir daugiau siekiantys sutaupymai. „Tai tikrai nėra kažkas iš fantastikos srities, tai pasiekiama kiekvienam namui“, - užtikrina A. Čepas.

E. Radavičienės teigimu, planuojama, kad bus įgyvendinta apie 800 projektų, kurių vidutinė investicinė vertė – apie 1 mln. litų. Papildoma valstybės parama siektų apie 100 mln. litų. Finansavimą numatoma skirti iš Klimato kaitos specialiosios programos lėšų, kurios gautos pardavus Lietuvos turimus perteklinius taršos leidimus.

Socialiai remtiniems - nemokamai

Pristatydami valstybės paramą pagal JESSICA iniciatyvą dalyvaujantiems žmonėms E. Radavičienė primena, jog valstybė gyventojams garantuoja lengvatinius kreditus su ne didesnėmis kaip 3 proc. metinėmis palūkanomis. „Galime palyginti su senąja renovacijos programa, kuomet palūkanos siekdavo 8 proc. ar dar daugiau“, - pažymi ministerijos specialistė.
E. Radavičienė
Galiausiai norėtųsi priminti ir tai, kad socialiai remtiniems asmenims renovacija nekainuoja nė cento: visas išlaidas už juos padengia valstybė. Dažnai tai kartojame, tačiau būtent socialiai remtini asmenys tampa atnaujinimo priešininkais teigdami, kad renovacija jiems taptų nepakeliama našta.

Be to, iki 2013 metų gruodžio 31 dienos bus kompensuojama 100 proc. išlaidų, tenkančių projekto parengimui ir statybos techninės priežiūros vykdymui. Nuo 2014 metų šios kompensacijos sumažės iki 50 proc.

„Galiausiai norėtųsi priminti ir tai, kad socialiai remtiniems asmenims renovacija nekainuoja nė cento: visas išlaidas už juos padengia valstybė. Dažnai tai kartojame, tačiau būtent socialiai remtini asmenys tampa atnaujinimo priešininkais teigdami, kad renovacija jiems taptų nepakeliama našta. Iš tikrųjų būtent tokie asmenys turėtų būti pagrindiniais modernizavimo šalininkais, nes jiems nieko nereikia mokėti. O juk šie žmonės, tikiu, taip pat nori gyventi ir šilčiau, ir patogiau“, - tvirtina E. Radavičienė.

Domisi vis labiau

BUPA direktorius A. Čepas primena, kad iki šiol Lietuvoje atnaujinta beveik 400 daugiabučių. Pagal JESSICA iniciatyvą – kol kas tik vienas. „Tačiau jis tikrai vertas pirmojo vardo ir yra geriausias pavyzdys tiems, kurie nori sužinoti, kokia daugiabučių nauda ir privalumai. Galėčiau paminėti tik vieną, esminį: po atnaujinimo šilumos sąnaudos šiame daugiabutyje sumažėjo net 58 proc.“, - kalba A. Čepas.

Naujajame finansavimo modelyje šiuo metu dalyvauja 150 daugiabučių. 33 iš jų jau vykdo darbus, 53 – rangos darbų konkursus, 32 ruošia techninius projektus.

BUPA vadovas tvirtina, jog pastaruoju metu jaučiamas gyventojų pagyvėjimas ir didėjantis susidomėjimas daugiabučių atnaujinimu. „Iš dalies tai nulėmė atėjęs šildymo sezonas, kuris gerokai pakoreguoja gyventojų išlaidas šaltuoju metų sezonu. Kita vertus, pagaliau atsirado dalinė galimybė viešinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Galiausiai vis daugiau žmonių ir patys supranta, kad modernizavimas yra neišvengiamas ir verčiau jo imtis dabar, o ne atidėlioti ateičiai“, - reziumuoja A. Čepas.

Jis patvirtina, jog sukrusti žmones privertė ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prognozės. Asociacija dar metų pradžioje perspėjo, jog dėl nuolatos brangstančių gamtinių dujų Lietuvos laukia bene brangiausias šildymo sezonas. Nūdiena rodo, jog šilumininkų prognozės pildosi, nes dujų kaina išties tik auga. Kol kas žmones gelbsti tik pati gamta, nes tiek spalis, tiek lapkritis nepasižymėjo šiems mėnesiams būdinga vidutine temperatūra.

Paskolų palūkanos nesikeis

Donatas Savickas, „Šiaulių banko“ valdybos pirmininko pavaduotojas, sako, jog kitais metais didėsianti parama renovuojantiems daugiabučius yra nukreipta padrąsinti klientus imtis realių veiksmų, t.y. modernizuoti būstą su lengvatine paskola.

„Mūsų bankas pirmasis ir įsijungė į naująją modernizavimo programą. Jau vieneri metai dirbame šioje srityje – teikiame lengvatines paskolas su 3 procentų palūkanomis. Mums tarpininkaujant per metus buvo pradėti renovuoti keli daugiabučiai, vienas jų jau baigtas“, - teigia D. Savickas.

Jis pripažįsta, jog tokie rezultatai netenkina nei banko, nei Vyriausybės, galiausiai nėra naudos patiems valstybės piliečiams. „Mano nuomone, tokią padėtį galima įvertinti kaip nulinę modernizavimo stadiją. Vis dar šildome ne būstą, o orą ir skundžiamės, kad tenka brangiai mokėti už didelį kiekį suvartojamos šilumos. Dar kaltiname bankus, Vyriausybę, kad situacija nesikeičia, kai iš tikrųjų pradėti turėtume nuo savęs“, - mano „Šiaulių banko“ atstovas.

Jis tikisi, jog nuo kitų metų įsigaliosiančios padidintos kompensacijos išjudins procesą. „Savo ruožtu galiu užtikrinti, jog iš banko pusės žmonėms jokių kliūčių neatsiras, paskolų palūkanos liks tokios pačios, jų gavimo sąlygos taip pat, jų maksimalus terminas siekia iki 20 metų, - tvirtina D. Savickas.

Apie JESSICA:

JESSICA iniciatyvą įkūrė Europos Komisija ir Europos investicijų bankas (EIB), bendradarbiaudami su Europos Tarybos plėtros banku (CEB). Visas iniciatyvos pavadinimas – Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas (liet. „Bendra parama tvarioms investicijoms į miestų teritorijas“). Iniciatyva leidžia Europos Sąjungos (ES) valstybėms narėms investuoti dalį joms skirtos ES struktūrinių fondų paramos į miesto plėtros fondus.

Lietuvoje ES lėšomis prisidedama iš Europos regioninės plėtros fondo, pagal priemonę „JESSICA kontroliuojantysis fondas“. Lietuva – viena pirmųjų valstybių ES, pasitelkusi JESSICA iniciatyvą energijos vartojimo efektyvumui didinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją