Viskas čia tiesiog spinduliuoja šiluma, gerumu, kūrybiškumu ir pasakiškomis ar, priešingai, labai žemiškomis vaikų svajonėmis – užaugus būti mokslininkais, floristėmis, virtuvės šefais, bankų analitikais, verslininkais ar profesoriais. Apie tai, kaip pavyko sukurti erdvę laimingai vaikystei, kalbamės su darželio įkūrėja ir direktore Jolita Mačiulskiene.

Nuo idėjos iki rezultato – aštuoni mėnesiai

„Gal skamba kiek neįtikėtinai, bet dar šį vasarį su vieno darželinuko mama apėjome per kilometrą nuo Marijampolės nutolusį Mokolų kaimą. Atradome darželiui tinkamą namą. Balandį pradėjome remontą, o rugsėjo pirmąją jau šventėme įkurtuves“, – pasakoja darželio vadovė.

Visada vaikų auklėjimui skyrusi daug dėmesio, J. Mačiulskienė viena pirmųjų Lietuvoje prakalbo apie ankstyvąją vaiko raidą, išleido knygą „Meninio ugdymo įtaka asmenybės brandai“.

„Privataus darželio įsteigimas, jo dabartinė veikla nėra verslas. Man tai – senos svajonės būti nuolat apsuptai vaikų, dirbti aplinkoje, kurioje svarbiausia – mylėti, išsipildymas“, – šypsosi darželio vadovė.

Sulaukė valstybės paramos

Gyvenamajame kaimo name įrengtas darželis viduje šviesus ir jaukus. Nors jam dar trūksta malkinės bei sandėliuko, didžiausias tikslas jau pasiektas – rugsėjo pirmąją į darželį susirinko būrys auklėtinių, kurie čia gali praleisti visą dieną. Prie šios stebuklingos vietos vaikams sukurimo prisidėjo ir UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

„Verslui įgyvendinti teko skolintis, o INVEGA už mūsų paskolą suteikėgarantiją, kurios dėka galėjome ir pasiskolinti, ir plėsti darželį. Be to, mums kompensuojama dalis paskolos palūkanų, o tai leidžia sutaupyti palūkanoms skirtas lėšas ir jas panaudoti tam, ko mums reikia labiausiai – baldams, virtuvės įrangai įsigyti. Už tai, kad papasakojo apie INVEGA teikiamą paramą ir padėjo ją administruoti, esame be galo dėkingi Kęstučiui Karpavičiui iš Ūkio banko Marijampolės filialo“, – teigia J.Mačiulskienė.

Pradinių lėšų trūkumas – ne bėda

Pasak Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkės Dalios Matukienės, jeigu turite puikių idėjų, bet stokojate pradinių lėšų joms įgyvendinti, jokiais būdais nenuleiskite rankų – juk pagalbos priemonių tikrai yra, reikia tik pasidomėti.

„Tokios priemonės, kaip pirmųjų verslo metų krepšeliai, lengvatinės paskolos per kredito unijas, nauja verslo forma „Mažoji bendrija“ ar savivaldybių SVV fondų parama verslo steigimui pirmaisiais metais, sumažina verslininko nuostolius, plėsti verslą tampa paprasčiau ir pigiau. Darželis „Vieversiukas“ – puikus pavyzdys, kad gerą verslo idėją ir kilnų tikslą turintys žmonės paramos sulauks. Kartu su paskola darželiui suteiktas dalinis paskolos palūkanų kompensavimas padėjo taupyti įmonės apyvartines lėšas, o tai leido įsigyti pilnaverčiam vaikų ugdymui reikalingą įrangą“, – sakė D. Matukienė.

 UAB "Vieversiukas" archyvo nuotr.

Paklausta, ką patartų verslą pradėti nusprendusiems žmonėms, ekspertė pasiūlė visų pirma kuo daugiau išsiaiškinti apie visas įmanomas rėmimo formas, parengti verslo planą ir jį išnagrinėti su patikimu konsultantu. O tuomet jau teks daug ir atkakliai dirbti.

Svajokite drąsiai

Kiekvienas iš mūsų gali įgyvendinti prasmingas idėjas netgi stokodamas pradinio kapitalo. Didžiuojamės, kad su mūsų parama atidarytame darželyje vaikai šiandien gali mokytis, kurti, žaisti ir svajoti. Būtent drąsos svajoti iš jų turėtume pasimokyti kiekvienas. Neretai gerų verslo idėjų atsisakoma vien dėl baimės rizikuoti. Tačiau pasidomėjus esamomis paramos priemonėmis kartai paaiškėja, kad ta rizika iš tiesų yra gerokai mažesnė, o netgi nedidelė finansinė pagalba pradžioje gali vesti prie stulbinančių rezultatų verslui toliau sėkmingai vystantis“, – tvirtino INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Įvairias priemones smulkiajam ir vidutiniam verslui skatinti administruojanti INVEGA įgyvendina ir dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonę, finansuojamą ES regioninės plėtros fondo lėšomis. Šios paskolos gali būti kompensuojamos keliais atvejais. Kai paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų. Jeigu verslo finansavimas vykdomas ne iš Verslumo skatinimo fondo, o pagal kitas INVEGA įgyvendinamas priemones ir už paskolos grąžinimą ar lizingo sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų. Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tada, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar lizingo bendrovių investicijoms į gamybinę ir jai prilygintą įrangą bei įrengimus finansuoti, kai INVEGOS garantija nėra suteikta.