Melanomos prevencijai – siaskopija

Ankstyva diagnostika leidžia tikėtis geresnių gydymo ir gyvenimo prognozių. Siaskopijos tyrimo metodu nustatant melanomos diagnozę, tikslumas yra šiuo metu aukščiausias Lietuvoje – 94 proc. Klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė pasakoja apie siaskopijos tyrimą, rekomenduojamą visiems, norintiems užkirsti kelią melonomai.

Kas yra siaskopija?

Gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė
Siaskopija (spektrofotometrinė odos analizė) – tai šiuo metu tiksliausias neinvazinis apgamų ir kitų odos pigmentinių darinių diagnostikos metodas. Šio tyrimo pagalba odos būklė ir jos dariniai įvertinami greitai, be skausmo ir nepažeidžiant audinių vientisumo. Skenavimo metu gydytojai gali įvertinti darinius, esančius iki 2 mm gylyje. Skiriama kontaktinė ir nekontaktinė siaskopija.

Kokius apgamus reikėtų nedelsiant išsitirti?

Turėtumėte nedelsdami kreiptis į specialistą, jeigu pastebėjote, kad keičiasi apgamo forma, dydis ar spalva, arba apgamas kraujuoja, jį peršti, atsirado šašeliai.

Kodėl geriau kreiptis į specialistą, atliekantį siaskopiją?

Gydytojas siaskopinio tyrimo metu skenuodamas apgamus daro 5 kiekvieno apgamo nuotraukas, kurių pagalba analizuojama odos sandara gilyn iki 2 mm. Taip darinys įvertinamas daug tiksliau negu plika, nors ir patyrusio specialisto, akimi.

Specialistas turi galimybę įvertinti apgamo ar kito darinio piktybiškumo požymius:

pakitusią kraujotaką,
kolageno struktūros pakitimus,
melanino kiekį darinyje bei intradermalinio melanino buvimą.

Ar tai skausminga?

Visiškai ne. Kontaktinės siaskopijos metu gydytojas tiesiog švelniai priglaus aparatą prie tiriamo darinio kelioms sekundėms.

Nekontaktinės siaskopijos metu tiesiog bus padaryta tiriamos srities nuotrauka specialiu skaitmeniniu fotoaparatu.

Kiek trunka tyrimas?

Skenavimas gali užtrukti apie 20 sek. ar net mažiau. Tai priklauso ir nuo to, kiek apgamų ar kitų darinių bus tiriama. Visa konsultacija gali užtrukti apie 10-15 minučių.

Kas vyksta po tyrimo?

Siaskopijos tyrimo metu iš karto nustatoma, ar darinys yra piktybinis ir pavojingas, ar ne. Jeigu darinys pavojingas, turi piktybiškumo požymių, specialistas rekomenduos tokį darinį šalinti.

Kai kuriais atvejais, jeigu darinys yra tik įtartinas, specialistas Jums patars tokį darinį kurį laiką stebėti. Nustačius melanomą, Jūs gausite rekomendacijas gydymui bei siuntimą į specializuotą gydymo įstaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)