Kokios moterų alkoholizmo priežastys?

Dažniausiai priežastys psichologinės. Juk seniai žinoma – moterys emocionalesnės nei vyrai, jos daug jautriau reaguoja į gyvenimiškus sunkumus nei vyrai, greičiau puola į depresiją.

Dažniausios moterų alkoholizmo priežastys:

Įvairios depresijos, neurotinės būsenos.

Vienatvės jausmas, artimo netektis, pasiaukojimas (dėl šeimos metė darbą, aukojosi, o vyras neištikimas). Nuoskauda, jausmas, kad esi niekam nereikalinga, moralinės paramos, artimųjų supratimo trūkumas.
Nuobodulys.

Nesugebėjimas sukurti pilnavertės šeimos. Pavyzdžiui, nuolat užimtos verslininkės neturi laiko šeimos kūrimui, neįsivaizduoja, kaip elgtis su vaikais.

Charakterio ir temperamento ypatybės, genetinis potraukis.

Santuoka su girtuokliu. Bloga aplinka.

Klimaksas ir su juo susijusios problemos.

Visų išvardintų situacijų metu moterys ieško išeities, stengiasi užsimiršti, pabėgti nuo problemų – o alkoholis - lengviausias būdas susikurti iliuzijai, kad viskas gerai, greitai atsipalaiduoti.

Kaip suprasti, kad moteriai reikalinga pagalba?

Aptarsime tris alkoholinės priklausomybės formavimosi etapus:

Saiko jausmo neturėjimas. Moteris, gerdama spiritinius gėrimus, nebegali sustoti. Kiekvienas pasisėdėjimas su draugėmis, renginys darbovietėje ar „tik lašelio“ paragavimas vienai namuose baigiasi stipriu apgirtimu.

Abstinencijos sindromo atsiradimas – poreikis pagirioms. Sveikas žmogus, netyčia padauginęs ir apsinuodijęs alkoholiu, kitą dieną jaučia pasišlykštėjimą netgi nuo alkoholio kvapo.

Nesugebėjimas pajausti gyvenimo džiaugsmo be alkoholio. Ieškoma menkiausios dingsties išgerti, sugalvojami įvairūs pretekstai išgėrimui.

Jei pastebėjote, kad artimas žmogus susiduria su tokiomis problemomis – laikas veikti!

Moterys pasigeria daug greičiau. Pavartojus tokius pačius kiekius spiritinių gėrimų, pastebima, kad alkoholio koncentracija moterų būna kraujyje žymiai didesnė nei vyrų.

Tai aiškinama tuo:

Moterų organizme mažiau vandens negu vyrų organizme;
Moterų kūno masė žymiai mažesnė;
Fermentai, atsakingi už alkoholio skaidymą, moterų organizme mažiau aktyvūs.

Moterų alkoholizmo pasekmės:

Balsas darosi grubesnis, greičiau senstama, atsiranda daugiau raukšlių.

Dėl alkoholio pasikeičia asmenybė – moteris tampa grubi, agresyvi, dirgli, nervinga, linkusi meluoti, egoistiška. Nebesirūpinama šeimyninėmis pareigomis, atsiranda seksualinis palaidumas. Laikui bėgant į artimus žmones pradedama žiūrėti kaip į priešus, juos kaltinti dėl visų bėdų. Su svetimais žmonėmis elgiamasi koketiškai ir nenuoširdžiai. Bandoma ieškoti naujų pažįstamų, išsipasakoti svetimiems.

Dažna nuotaikų kaita ir kiti neigiami charakterio bruožai blogina santykius su artimaisiais ir bendradarbiais. Prarandama aplinkinių pagarba. Atsakydama moteris – alkoholikė stengiasi atkreipti į save dėmesį iššaukiančiu elgesiu, tuo dar labiau apsunkindama santykius su aplinkiniais.

Prarandamas sugebėjimas kontroliuoti alkoholio kiekį, „užgėrimai“, pagirių sindromas, padidėjusi tolerancija alkoholiui – kad apsvaigtų reikia vis didesnės dozės.

Jeigu laiku nesiimama priemonių, nepradedamas gydymas, pakenkiama centrinė nervų sistema, sutrinka psichika.

Būdingi nuolatiniai atminties sutrikimai, pasikeičia gyvenimiškųjų vertybių supratimas. Kad vėl kartą galėtų išgerti, moteris gali viską išnešti iš namų, palikti alkanus vaikus.

Sutrinka organizmo fiziologinės sistemos. Pirmiausia išryškėja ginekologinės problemos, nevaisingumas, nervų ir endokrininės sistemų išsekimas, vaisiaus pakenkimas nėštumo metu.

Moterų alkoholizmo gydymas

Iš karto reikėtų pastebėti, kad įvairūs patarimai, literatūros skaitymas, gąsdinantys pavyzdžiai alkoholikių neveikia. Kodėl?

Todėl, kad šie patarimai gali paveikti artimuosius, draugus, kurių sąmonė dar nepaveikta alkoholio, kurie gali adekvačiai mąstyti. Nėra prasmės kalbėti su alkoholiku kaip su sveiku žmogumi, jis jūsų nesupras. Todėl padėti alkoholikui susitvarkyti su problemomis gali tik gydytojai profesionalai.

Šiuolaikinė medicina taip pat pripažįsta kodavimą, ampulės įsiuvimą, nors šios priemonės pagrįstos tik alkoholio vartojimo baime, o ne sąmoningu noru išlikti blaiviam.

Šiuolaikinis alkoholizmo gydymas yra kompleksinis:

Pirmiausia atliekama visapusiška sergančiojo diagnostika. Įvertinamas nervų, endokrininės, širdies-kraujagyslių, virškinimo ir kitų sistemų pakenkimo laipsnis. Išsiaiškinamos asmeninės problemos, nustatoma ligos stadija. Paruošiamas tolesnis gydymo planas. Organizmas valomas nuo šlakų ir toksinų.

Farmakologiškai gydomi somatiniai pažeidimai, pavyzdžiui, širdies, kepenų, galvos smegenų pažeidimai. Pagrindinis tikslas - atstatyti normalią pažeistų organų veiklą.

Psichoterapijos pagalba kovojama su potraukiu alkoholiui.
Psichoterapija padeda suformuoti sąmoningą nuostatą atsisakyti alkoholio, išmoko pajusti gyvenimo džiaugsmą, nevartojant jokių stimuliatorių, rasti išeitį iš stresinės situacijos.

Gydant alkoholizmą naudojama elgesio psichoterapija (padeda atsikratyti socialinių fobijų), hipnozė, šeimyninė psichoterapija, geštaltinė terapija (mažina vidinį konfliktą), autogeninė treniruotė (normalizuoja vegetatyvinę sistemą, sumažina emocinę įtampą).

Darbas su gartimaisiais moko taisyklingai elgtis su ligone jai esant blaiviai ar vėl pradėjus gerti, susinervinus ar recidyvuojant potraukiui.

Ar gydymas padeda?

Daugelis mano, kad moterų alkoholizmas neišgydomas. Iš tikrųjų tiek moterų, tiek vyrų alkoholizmas yra išgydomas. Kad būtų įmanoma pasiekti gerų rezultatų, svarbūs du faktoriai:

Fiziologinis. Alkoholis greičiau ir rimčiau pažeidžia moterų organizmą ir psichiką, taigi ir laiko jų atstatymui reikės daugiau.
Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo greičiau pasiekiamas rezultatas.

Psichologinis. Jei moteris rimtai žiūrės į savo problemą, parodys valios stiprumą ir norės pasveikti, tai teigiamas rezultatas garantuotas. Tokiu atveju ypač svarbi motyvacija ir artimųjų palaikymas, jų pasiruošimas kovoti su pražūtinga aistra.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)