Specialus projektas „Saugūs namai“ skelbia trečiąją konkurso „Mano asmeninė patirtis. Kaip man pavyko (nepavyko) apsisaugoti?“ istoriją.

Skaitytojos Ingos apiplėšimo istoriją komentuoja vienas geriausių savigynos specialistų, meistras Sifu Linas Raišys.

ISTORIJA:

Prie universiteto esančioje kavinukėje su grupiokais ruošėmės rytojaus egzaminui. Vakarėjant išskubėjau į Lituanikos sustojimą. Jau temo, bet buvo ganėtinai šviesu. Daukšos gatvėje netoli bromo kažkas timptelėjo man už rankinuko, pirma mintys šovusi į galvą - tikriausiai koks grupiokas taip pat nusprendė eiti namo ir mane pasivijo. Tačiau atsisukusi pamačiau kaip mano rankinuką tempia nepažįstamas jaunas vaikinas. Net nesupratau, kad mane bando apiplėšti, kol manęs neįsitempė į bromą, ir negavau porą spyrių į pilvą. Nežinau kodėl, bet rankinuko nepaleidau.

Pasiūliau jam atiduoti piniginę, nes jam mano užrašų, studijų knygelės ar paso tikriausiai nereikia. Ištraukiau ją iš rankinuko, jis vis dar laikė rankinės rankeną. Jis sutriko, spyrė man į veidą, ant gatvės nulėkė mano akiniai ir rašiklis. Piniginės neėmė, bet manęs nepaleido.
Nesididžiuoju apsigynusi, nes tuo metu neįvertinau to, kad esu atsakinga ne tik už save, bet ir kūdikį, kurio laukiuosi. Viskas vyko spontaniškai. Šiandien aš dėl paso ir kelių litų nesiginčiau. Aš reikalinga savo vaikams sveika, nors ir be piniginės.

Kitoje gatvės pusėje prie sankryžos vaikštinėjo jaunas vaikinas, norėjau šauktis pagalbos, bet pabijojau, kad gal jie kartu. Pareikalavo nusimauti žiedus. Viso labo turėjau du, vienas sidabrinis, kitas auksinis - sužadėtuvių, kurį tik prieš porą savaičių buvo padovanojęs busimas vyras. Pakomentavau, kad už sidabrinį jis nelabai ką gaus, o auksinio aš tikrai jam neduosiu. Jis jau buvo paleidęs rankinuko rankeną, aš tupėjau prie sienos, kai išgirdau atkaukšint aukštakulnius, priešais gatvėje ant kampo mindžikavęs vaikinas pasišalino.

Tuo metu aš puoliau į gatvę, pagriebiau savo akinius. Artėjanti moteris pradėjo klausti kas čia vyksta, vaikinas spruko į kiemą. Priėjau prie pirmo policijos automobilio, papasakojau, kas nutiko, jie mane įsisodino. Bandė pabėgusio vaikino ieškoti kiemuose, gatvelėse. Nieko neradom, mane paleido ir pasiūlė rytoj nuvažiuoti į komisariatą ir parašyti pareiškimą.

Egzamino neišlaikiau, nes kitą rytą išskubėjau į polikliniką, kadangi jau du mėnesius laukiausi. Jokių didelių sužalojimų nepatyriau, tik turėjau mėlynę po akim.

Tikriausiai derybas su plėšikų paskatino, tik neseniai išgirsta vieno draugo istorija. Lipant į parodos kalną, du vaikinai iš jo atėmė kuprinę. Draugas paprašė grąžinti daiktus, kurie jiems nereikalingi. Jie atidavė kai kuriuos jam priklausančius daiktus, tarp jų ir dovanėlę krikšto sūnui.

Nesididžiuoju apsigynusi, nes tuo metu neįvertinau to, kad esu atsakinga ne tik už save, bet ir kūdikį, kurio laukiuosi. Viskas vyko spontaniškai. Šiandien aš dėl paso ir kelių litų nesiginčiau. Aš reikalinga savo vaikams sveika, nors ir be piniginės.

Inga (vardas pakeistas)


Rekomendacija ir patarimas. Pataria vienas geriausių savigynos specialistų, meistras Sifu Linas Raišys:

Tai tipiška netikėta situacija, netikėtas užpuolimas. Mergina visai nesitikėjo ir nepastebėjo užpuoliko. Kaip suprantu, užpuoliko smūgiai buvo tokie silpni, kad merginos kūnas net nesuregavo.Merginos derybos dėl piniginės užpuolikui buvo netikėta reakcija, todėl šis sutriko, bandė temptis merginą į saugesnę vietą, prarado laiko ir jam teko sprukti.

Toks elgesys, kaip Ingos, yra dažnas savigynos žinių neturintiems žmonėms. Moteris teisingai rašo, kad šiuo atveju svarbiausia ne pinigė, o sveikata ir gyvybė. Galima teigti, kad viskas laimingai baigėsi tik atsitiktinumo dėka.Patarimas šioje situacijoje, kai moteris yra nėsčia ir bet koks fizinis sužalojimas gali turėti rimtų pasekmių, duoti daiktus ir pasinaudojus netikėta situacija bėgti. Ir, žinoma, apsilankyti savigynos kursuose.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pataria:

•Jeigu namo tenka grįžti tamsiu paros metu – venkite nuošalių, prastaiapšviestų kiemų, gatvių. Geriausia būtų pasirūpinti, kad kas nors jusparvežtų arba išsikviesti taksi.

• Nesinešiokite su savimi didelės pinigų sumos, dokumentų, jei tai nėra būtina, pridenkite drabužiais brangius papuošalus.

•Rankinę nešiokitės priglaudę prie savęs taip, kad užsegimas būtųatsuktas į jus. Namų raktus stenkitės laikyti ne rankinėje, betkišenėje. Jei kas bando išplėšti rankinę, geriau atiduokite – jūsųgyvybė ir sveikata brangesnė už bet kokią nuosavybę.

• Jeigujums atrodo, kad kažkas jus seka, pereikite į kitą gatvės pusę. Jeiguįtarimai pasitvirtino bėkite ten, kur šviesu ir gali būti žmonių beišaukitės pagalbos.

• Eikite šaligatviu veidu į gatvės judėjimą,toliau nuo kelkraščio kad plėšikas negalėtų nepastebėtas prie jūsųprivažiuoti iš nugaros.

• Niekada nevaikščiokite kalbėdami,rinkdami teksto žinutes mobiliuoju telefonu ar klausydamiesi muzikosper ausines – tai nukreipia Jūsų dėmesį nuo to, kas vyksta aplinkui,sulėtina reakciją, tampate lengva auka.

• Jeigu naudojatėsbankomato paslaugomis įsitikinkite ar šalia nėra įtartinų asmenų, arniekas nestebi, kaip renkate savo mokėjimo kortelės kodą. Paėmę pinigusiš bankomato jų neskaičiuokite, o skubiai įsidėkite į kišenę, rankinęar kitą saugią vietą.

• Jei dažnai tenka vaikščioti nesaugiaismaršrutais būtų gerai turėti dujų balionėlį ar net dujinį pistoletą.Svarbiausia – ne turėti apsisaugojimo priemonę, o mokėti ir spėti laikuja pasinaudoti.

• Garsus šauksmas – geriausia signalizacija,išgąsdinanti ar bent akimirkai sutrikdanti užpuoliką. Didelė tikimybė,kad netoliese bus žmonių, kurie suskubs Jums padėti.

• Jeiguvis dėl to Jūs buvote apiplėštas, kuo skubiau kreipkitės į policiją.Bėkite į artimiausią namą, prašykite praeivių telefono paskambintinemokamu policijos numeriu. Kuo greičiau pranešite apie įvykdytąnusikaltimą, tuo didesnė tikimybė sulaikyti plėšikus ir rasti darneparduotus Jūsų daiktus.