Specialus projektas „Saugūs namai“ skelbia ketvirtąją konkurso „Mano asmeninė patirtis. Kaip man pavyko (nepavyko) apsisaugoti?“ istoriją.

Skaitytojos Ingos apiplėšimo istoriją komentuoja vienas geriausių savigynos specialistų, meistras Sifu Linas Raišys.

ISTORIJA:

Esu mergina, o mano istorija tokia tikra, patirta ir neišgalvota:

Vidury dienos atvažiavau pas draugę į svečius, ji gyveno šeštame aukšte, nusprendžiau liftu nesinaudoti, o “deginti kalorijas“.

Lipu laiptais i šeštą aukštą, kalbu išmaniuoju telefonu (kuris man labai patiko, buvo "ant bangos"), ir nelauktai, pasiekus penktą aukštą, iš nugaros kažkas pabandė man išplėšti telefoną. Aš apsisukau su telefonu rankoje (jo nepaleisdama, gaila) - knietėjo pažiūrėti, kas už nugaros taip drąsiai elgiasi, aišku, skaudėjo ranką. Prasidėjo grūmtynės, užpuolikas buvo liesas vaikinas, panašus į narkomaną.

Supykau nejuokais, šmėstelėjo mintis, kad narkomanui nieko neatiduosiu (telefonas naujas, gražus). Vaikinas pradėjo bėgti laiptais žemyn, kartu ir aš ant jo pasikabinus (kojom žemės nesiekiau), vis dar nepaleidžiu telefono, šmėstelėjo mintis (nežinau ties kuriuo aukštu), kiek čia dar taip tęsis - reikia kažką daryti. Pakišau jam koją.

Jis krito stačia galva, aš ant jo (telefonas pas mane), tačiau jis vėl puolė prie mano telefono ir iškando dešinės rankos odos lopą. To tik ir truko: paleidau telefoną, stvėriau tą vyruką už ausų ir pradėjau trankyti galvą į sieną, matyt, apkvaito. Kaip tik laiku išlindo kaimynai. Ką jie mato? - sėdi panelė ant vargšo vyruko ir talžo jam galvą. Buvo iškviesta policija.
Inga
Stvėriau tą vyruką už ausų ir pradėjau trankyti galvą į sieną, matyt, apkvaito. Kaip tik laiku išlindo kaimynai. Ką jie mato? - sėdi panelė ant vargšo vyruko ir talžo jam galvą.

Sulaikė mus abu, nuvežė į nuovadą. Jis buvo labiau nukentėjęs, todėl policija patikėjo juo, kad aš iš jo telefoną atėmiau, o jis taip ir tvirtino, kaimynai - liudytojai matė, kaip jį talžiau.

Toliau policija jam mano akivaizdoje, grąžina mano telefoną, o aš lieku su sulaužyta, iškandžiota ranka. Baisiai apmaudu ir pikta. Tik po tiek metų išdrįsau sau išsilieti.

Kitas etapas buvo apsilankymai poliklinikoje, skiepai nuo pasiutligės (nes jis kandžiojosi - bijojau kuo nors užsikrėsti), AIDS centras ir tyrimai (nes jis man pasirodė narkomanas, aš - ištekėjusi moteris). Visa laimė, kad žaizdos užgijo be jokių kompliokacijų, išskyrus ranką, ant kurios liko didelė kandimo žymė.

Norėčiau patarimo, kaip apsiginti jei tave puola iš nugaros? Ar turime viską jiems atiduoti dėl šventos ramybės?


Rekomendacija ir patarimas. Pataria vienas geriausių savigynos specialistų, meistras Sifu Linas Raišys:

Taip, merginai labai buvo svarbus naujas jos telefonas ir dėl to rado savyje stiprybės grumtis su užpuoliku, sėkmes dalykas, kad užpuolikas buvo fiziškai silpnas, jeigu būtų vyras stipresnis mergina galėjo būti sužalota.

Kartais, mes žmonės, rizikuojame dėl savo daiktų sveikata ir gyvybe. Šiuo atveju, sėkmė buvo merginos ryžtingas puolimas, bet atsirado liudininkai ir, kaip įprasta, niekas nesigilino, kas kaltas ir apkaltino merginą dėl savigynos veiksmų.

Viena iš blogiausių situacijų yra tuomet, kai užpuolikas kėsinasi jus užpulti iš nugaros.

Kaip reikėtų apsiginti kai puola užpuolikas tyko Jūsų iš nugaros? Kovos menuose yra labai daug veiksmų, kaip reikėtų apsiginti, bet konkretus veiksmas naudojamas priklausomai nuo to, ar užpuolėjas Jus sugriebė ar pastūmė ir t.t.

Pagrindinis patarimas būtų kaip įmanoma greičiau atsitraukti nuo užpuolikoir įgauti atstumo pranašumą. Tai suteiktų galimybę pabėgti arba panaudoti tam tikrą puolimo veiksmą.

Jeigu Jus apkabina ir stipriai laiko, stenkitės sužeminti savo svorio centrą, tai yra sulenkite kojas per kelius ir dubens pagalba stenkitės išversti užpuoliką. Tuomet turėsite laiko ir galimybę išsivaduoti nuo pagriebimo ir atitrūkti.

Patarti galima tik žodžiais, bet realių savigynos veiksmų galite įgyti ir išmokti savigynos kursuose.

Mes neprivalome atiduoti mums brangių daiktų, bet realiame gyvenime, nežinant ir nemokant realiai įvertinti situacijos, mes rizikuojame dėl daikto savo sveikata ar net gyvybe.

Kiekvienas užpuolimas gali turėti įvairių ketinimų ir motyvų.

Geriausias patarimas būtų, kuo mažiau rizikuoti savo gyvybe ir sveikata, dėl materialių daiktų. Šiuo atveju mergina pasirodė stipresnė už užpuoliką, aišku, jai pasisekė.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pataria:

•Jeigu namo tenka grįžti tamsiu paros metu – venkite nuošalių, prastaiapšviestų kiemų, gatvių. Geriausia būtų pasirūpinti, kad kas nors jusparvežtų arba išsikviesti taksi.

• Nesinešiokite su savimi didelės pinigų sumos, dokumentų, jei tai nėra būtina, pridenkite drabužiais brangius papuošalus.

•Rankinę nešiokitės priglaudę prie savęs taip, kad užsegimas būtųatsuktas į jus. Namų raktus stenkitės laikyti ne rankinėje, betkišenėje. Jei kas bando išplėšti rankinę, geriau atiduokite – jūsųgyvybė ir sveikata brangesnė už bet kokią nuosavybę.

• Jeigujums atrodo, kad kažkas jus seka, pereikite į kitą gatvės pusę. Jeiguįtarimai pasitvirtino bėkite ten, kur šviesu ir gali būti žmonių beišaukitės pagalbos.

• Eikite šaligatviu veidu į gatvės judėjimą,toliau nuo kelkraščio kad plėšikas negalėtų nepastebėtas prie jūsųprivažiuoti iš nugaros.

• Niekada nevaikščiokite kalbėdami,rinkdami teksto žinutes mobiliuoju telefonu ar klausydamiesi muzikosper ausines – tai nukreipia Jūsų dėmesį nuo to, kas vyksta aplinkui,sulėtina reakciją, tampate lengva auka.

• Jeigu naudojatėsbankomato paslaugomis įsitikinkite ar šalia nėra įtartinų asmenų, arniekas nestebi, kaip renkate savo mokėjimo kortelės kodą. Paėmę pinigusiš bankomato jų neskaičiuokite, o skubiai įsidėkite į kišenę, rankinęar kitą saugią vietą.

• Jei dažnai tenka vaikščioti nesaugiaismaršrutais būtų gerai turėti dujų balionėlį ar net dujinį pistoletą.Svarbiausia – ne turėti apsisaugojimo priemonę, o mokėti ir spėti laikuja pasinaudoti.

• Garsus šauksmas – geriausia signalizacija,išgąsdinanti ar bent akimirkai sutrikdanti užpuoliką. Didelė tikimybė,kad netoliese bus žmonių, kurie suskubs Jums padėti.

• Jeiguvis dėl to Jūs buvote apiplėštas, kuo skubiau kreipkitės į policiją.Bėkite į artimiausią namą, prašykite praeivių telefono paskambintinemokamu policijos numeriu. Kuo greičiau pranešite apie įvykdytąnusikaltimą, tuo didesnė tikimybė sulaikyti plėšikus ir rasti darneparduotus Jūsų daiktus.

GRYNAS.lt primena savigynos pamoką: