Kiek teko keliauti po visą pasaulį, visur taip ir yra. Tačiau Vilniaus eismo organizatoriai sugalvojo padaryti „protingiau" - pėstiesiems sankryžose sustatė trijų spalvų šviesoforus pėstiesiems! Vairuotojai ėmė painioti šiuos šviesoforus su automobilių šviesoforais, nes kai kuriose sankryžose pėsčiųjų ir automobilių šviesoforai veikia skirtingai - nors abu yra trijų spalvų be jokių simbolių!

Po keleto metų Vilniaus eismo organizatoriai vėl užlipo ant grėblio - vietoje to, kad iš pėstiesiems skirto trijų spalvų šviesoforo išimtų geltoną spalvą, jie ėmė ir suklijavo juodus pėsčiųjų lipdukus ant trijų sekcijų šviesoforo! Tačiau tokio šviesoforo nėra kelių eismo taisyklėse. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad sostinėje masiškai įrengti Lietuvos Respublikos kelių eismo taisyklių neatitinkantys pėsčiųjų šviesoforai. O gal aš ką praleidau skaitydamas kelių eismo taisykles, gal kas radote jose punktą, ką reiškia geltonas signalas su pėsčiojo simboliu? Kaip paaiškinti savo vaikui - ką toks signalas reiškia? Seniau buvo paprasta - raudonas ir žalias žmogučiai. Be to, tie naujai priklijuoti juodi žmogeliukai ant ryškaus signalo fono matosi blogai (ypač tamsoje), tai jie vėlgi painiojami su automobilių šviesoforais.

Kas įdomu - tokie šviesoforai yra Vilniuje, bet Kaune nerasite nė vieno. Kauniečiai pėsčiųjų perėjose įrengia tik dviejų spalvų pėsčiųjų šviesoforus. Tai kuo gi vadovaujasi Vilnius? Pasirodo, Vilniaus eismo organizatoriai taip nori apsaugoti pėsčiuosius: jei pėsčiasis mato trijų spalvų šviesoforą, jis turi eiti per gatvę atsargiai, nes jį gali numušti automobilis. O jei mato dviejų spalvų šviesoforą - tai gali per gatvę eiti saugiai! Kur logika? Vadinasi, matydamas dviejų spalvų šviesoforą gali nežiūrėti, ar atvažiuoja automobilis? Bet juk tai pavojinga! Visais atvejais pėsčiasis turi būti atsargus ir žiūrėti į kelią, o ne tik į šviesoforą! Pagal Vilniaus eismo organizatorių logiką, geltonas signalas su pėsčiojo simboliu (kurio nėra kelių eismo taisyklėse) pėsčiajam duoda eismo saugumą. Taip ir norisi jiems pasakyti - išimkite geltoną spalvą iš šviesoforų (dar ir sutaupysite), neklaidinkite eismo dalyvių ir nekelkite grėsmės eismo saugumui, nes tai jūsų pareiga. Pasikartokite kelių eismo taisykles, ponai: pėsčiųjų šviesoforai yra dviejų spalvų su spalvotais pėsčiųjų simboliais juodame fone - raudonas žmogeliukas draudžia pėsčiųjų eismą, žalias žmogeliukas leidžia pėsčiųjų eismą.

DELFI skaitytojas Liutauras

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą