Geriausia to iliustracija – pavyzdžiai iš gyvenimo. Turėjome ir mes keletą kaimynų – „kelių erelių“. Važinėdavo jie neretai išgėrę, nepaisydami greičių apribojimų „prašvilpdavo“ mūsų gatve. Visi tą matė ir visi...tylėjo. Išskyrus mane. Bet juk vienas lauke ne karys. Ne ką gali nuveikti, jeigu neturi kitų kaimynų palaikymo.

Problemą išsprendė pats gyvenimas. Vienas „erelis“ be laiko iškeliavo Anapilin, kitas išsikraustė. O man iki šios dienos liko neaišku, kodėl kiti gyventojai tą jų terorą kentėjo? Gal bijojo? Gal nenorėjo „skųsti“? Nes mūsų priemiestyje , kaip pastebėjau, „skundikų“ labai nekenčia. Turbūt tokia nuostata į mūsų visuomenę atėjo iš kalėjimų. Nes tik ten už informavimą apie blogus darbus kaliniai kalinius negailestingai baudžia.

O juk galėjo viskas būti kitaip. Galėjo gatvės gyventojai išsirinkti savo atstovus, kurie būtų aplankę minėtus chuliganus, su jais draugiškai, bet griežtai pakalbėję. Gal to ir būtų užtekę? Jeigu ne, galima buvo visiems padoriems gyventojams kolektyviai kreiptis į policiją. Deja, kol kas Lietuvoje apie tokius dalykus galima tik pasvajoti.

Kaip turbūt ir nelabai realu tikėtis, kad padorioji visuomenės dalis sukiltų prieš automobilio pavertimą kankinimo įrankiu. Turiu omenyje galingas streso sistemas, kurias nesubrendėliai pusgalviai įmontuoja į savo automobilius. Na ir važinėja toks triukšmo teroristas, drebindamas asfaltą. Jam nei motais, kad jis akivaizdžiai trukdo eismui. Trukdo kitiems išgirsti garsinius spec,tarnybų signalus, o ir praeivius su savo žemų dažnių „bumčikais“ traumuoja. Gerai, jeigu tik praeivius. O ką, jeigu toks nebrendyla pasistato kieme savo „kibirą“ ir šios taip vadinamos „spragilų“ muzikos verčia vos ne visą dieną klausyti aplinkinius? Nesuvokiama, kodėl Lietuvoje už tai nebaudžiama? Štai pavyzdžiui civilizuota šalis Vokietija jau seniai turi įstatymus , draudžiančius kurtinančius „bumčikus“ iš automobilių. Tokie triukšmo teroristai ten užsidirbtų mažiausiai 50 eurų baudos ir 3 taškus.

Esu įsitikinus, kad vien tik policija tikrai neišspręs problemos. Reikėtų daug aktyvesnio visuomenės įsikišimo. Netolerancijos blogiui. Nesvarbu, kur tas blogis būtų – mūsų keliuose, kiemuose ar miestų gatvėse. Nebūkime abejingi!

Pagarbiai,

DELFI skaitytoja Dalia

Esė konkurso rašinių priėmimo laikas jau baigėsi! Iki gegužės 9 d. bus išpublikuotos visos likusios skaitytojų atsiųstos istorijos, o tada Jūs galėsite balsuoti ir iš dešimties į finalą patekusių rašinių išrinkti tris geriausius, kurių autoriams atiteks vertingi prizai!

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai – kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą