Nors žiema, tačiau kelias buvo gana geras ir tinkamas kelionei. Trumpam užsukome į Tytuvėnus pas draugus. Vieni kitus pasveikinome su artėjančiomis Kalėdomis, išgėrėme kavos puodelį – buvo gera nuotaika. Kartais žmonės kalba, patyrę kažkokią nuojautą ar ženklus, bylojančius apie būsimą nelaimę. Nieko tokio nejaučiau. O tas vakaras buvo gana ilgas ir įsimintinas...

Sėdome į automobilį ir pasukome į Šiaulius. Atrodo, ėmė šalti. Pravažiavome užrašą „Pakapė“. Sumažinau greitį. Tai kaimas – Šiaulių rajone. Ėmiau žmonos klausinėti, ką galėtų reikšti toks pavadinimas PAKAPĖ. Prie kapų, palei kapus ir pan. Juokavome. Įvažiavome į staigų posūkį, iš vienos pusės tvenkinys. Staiga pajutau, kad mašina nebevaldoma. Lemtinga klaida – paspaudžiau stabdį. Pasirodo, žemesnėje vietoje šalia tvenkinio kelias ėmė trauktis ledu.

Spėjau tik pasakyti žmonai: „Na, viskas.“ Nuslydome nuo kelio ir vertėmės per mašinos priekį, atsistojome ant ratų. Visi langai išdužo. Lempos sudužo. Stogas įdubo. Variklio dangtis atsidarė. Po akimirkos supratau, kad su manimi viskas gerai. Ant galvos buvo likę tik keli stikliukai, kuriuos nusibraukiau delnu. Atsisukau į žmoną, klausinėdamas, ar viskas gerai.

Ji nė nesuprato, kad vertėmės. Tik pasakė, kad skauda krūtinę. Nuo diržo, pamaniau. Automobilyje mėtėsi sudužę stiklainiai su senelių konservuotomis daržo gėrybėmis. Išlipome iš automobilio abu sveikutėliai. Mus išgelbėjo diržai! Kas būtų buvę, jei automobilio gale, kur nebuvo diržų, būtų sėdėję vaikai? Dėkojau Dievui matydamas, kad žmona vaikšto aplink automobilį ieškodama savo akinių. Džiaugiausi, kad su mumis nebuvo vaikų.

Galvoje šmėsčiojo mintis, ką daryti? Žmoną palydėjau iki artimiausio namo. Tamsoje mus užpuolė šunys, tampydami paltų skvernus. Matyt, netikėtai iš tamsos išlindę išgąsdinome ir juos. Išėjo moteriškė ir nedraugiškai paprašė eiti ten, iš kur atėjome. Ironiška, bet tik įkaušęs jos vyras įsileido mus į vidų. Moteris žaidė „Teleloto“ ir vis bambėjo: „Trainiojasi čia visokie.“ Vyras gi užkaitė mums karštos arbatos. Jis mus ramino: „Jums pasisekė.“ Kodėl? Įkaušęs mūsų geradarys papasakojo, kad toje pačioje vietoje prieš kelerius metus važiuodamas automobiliu užsimušė lakūnas.

Atrodo, nedidelis žmogaus dėmesys: karštos arbatos puodelis. Kaip tai svarbu!

Skambinau draugams, prašiau, parsivežti mus. Automobilį nutempėme ir palikome prie to namo. Vėlų vakarą buvome savo namuose.

Ko išmokau: jei žodžių reikšmę, jų kilmę nori panagrinėti, daryk tai, bet tik ne prie vairo. Slidžiame kelyje reikia itin atsargiai elgtis su stabdžiais. Saugos diržai – labai geras išradimas. Be jų, nemanau, kad būtumėme po avarijos savo jėgomis išlipę iš automobilio. Tačiau bene svarbiausias dalykas, ką supratau, yra tas, kad kiekviena situacija yra unikali.

Nei policininkas, nei įspėjamieji ženklai negali apsaugoti vairuotojo nuo visų netikėtumų. Atsisėdęs prie vairo turi suvokti, kad nuo tavo budrumo, dėmesingumo priklauso ne tik tavo paties, bet ir kitų žmonių gyvybė.

Kitą rytą atvykęs pasiimti automobilio sužinojau, kad naktį toje pačioje vietoje nuo kelio nuslydo dar viena mašina. „Ir tos mašinos vairuotojui pasisekė, - pasakė vyriškis, kuris vakar mus vaišino karšta arbata. – Tik šiek tiek aplamdė mašiną.“ Tą naktį pasisekė dviejų automobilių vairuotojams: man ir tam kitam.

DELFI skaitytojas Valdas

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugaus eismo esė“).

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą