Mokėjimo kortelių draudimo paslaugą savo klientams siūlančio DNB banko atstovas, Produktų plėtros departamento vadovo pavaduotojas Žilvinas Milerius sako, kad apdrausdamas kortelę jos turėtojas visų pirma gauna garantiją, jog dėl trečiųjų asmenų neteisėtų veiksmų praradus kortelėje turėtus pinigus, jie bus sugrąžinti.

Pasak Ž. Mileriaus, mokėjimo kortelės draudimu domisi vis daugiau banko klientų ir šiuo metu maždaug trečdalis jų savo korteles jau yra apdraudę. „Kortelės draudimo įmoka – mažiau nei du litai per mėnesį. Tai iš tiesų nedidelė kaina už saugų miegą“, – sako banko atstovas.

Apdraudus kortelę bus grąžinti pavogti pinigai bei išmokėta kompensacija daugeliu pinigų iš mokėjimo kortelės pavogimo atvejų – jei mokėjimo kortele be PIN kodo bus neteisėtai pasinaudota užsienyje, vagystės apsiperkant internetu atveju, pavogus kortelę ir išgavus jos PIN kodą, taip pat pavogus kortelę iš namų.

„Galimybė apsidrausti nuo neteisėto mokėjimo kortelės duomenų panaudojimo internetinėje erdvėje ypač domina kortelių turėtojus. Kuo toliau, tuo daugiau gyventojų apsiperka internete, ten kyla papildomų rizikų, kurias pačiam suvaldyti yra kur kas sunkiau arba ir visai neįmanoma. Drausdamas žmogus šiuo atveju gauna garantiją, kad jeigu jo kortelės duomenys bus pavogti ir panaudoti internetiniams atsiskaitymams, jis atgaus prarastus pinigus. Nuostoliai atlyginami, kai internete suvesti mokėjimo kortelės duomenys buvo pavogti ir panaudoti neteisėtiems internetiniams atsiskaitymams perkant prekes ar paslaugas, tačiau draudimas neapsaugo nuo nuostolių, patirtų naudojantis suklastota interneto parduotuve“, – pabrėžė Ž. Milerius.

Banko atstovas taip pat pabrėžė, kad draudimas padengia nuostolius tik tais atvejais, kai pinigai buvo prarasti, nors mokėjimo kortelės turėtojas ir elgėsi apdairiai. „Išeidamas iš namų durų rakto juk nepaliekate po kilimėliu. Lygiai taip pačiai atsakingai reikia elgtis ir su savo kortelės PIN kodu. Nešiodamas jį užsirašęs ar prisilipdęs ant kortelės, įsidėjęs į piniginę ar susivedęs į mobilųjį telefoną, labai rizikuojate. Jeigu pamesite piniginę, kurioje buvo ir banko kortelė, ir jos PIN kodas ir kažkas spės iki jums užblokuojant kortelę ja pasinaudoti, dėl prarastų pinigų beliks kaltinti tik save“, – sako banko atstovas.

Nors pasinaudojimo svetima kortele įvedus PIN kodą atvejų mažėja, tačiau žmonės vis dar yra linkę kodus užsirašinėti. Kas verčia taip neapdairiai elgtis? „Kai nuolat turi atsiminti daug įvairių slaptažodžių, prisijungimo duomenų, darosi sudėtinga viską įsiminti, o pamiršus iškyla nereikalingų rūpesčių. Kortelės PIN kodo be jos turėtojo niekas nežino, todėl jį pamiršus, tenka gaminti naują kortelę. O tai reiškia ir papildomas išlaidas, ir papildomą gaišatį. Dėl to žmonės ir linkę rizikuoti, tačiau tos rizikos kaina gali būti kur kas didesnė nei naujos kortelės gamybos išlaidos. Kol nesusiduri pats, neįsivaizduoji, kokių situacijų gali būti, ir tos grėsmės kartais nevertini ir dėmesio į saugumo priemones nekreipi. Tuo tarpu vagys puikiai žino, kaip ir kur ieškoti slaptažodžių“, – įspėja Ž. Milerius.

Dažniausiai 600–8000 litų dydžio draudimo išmokos mokamos dėl vagystės metu iš apdraustojo patalpų pavogtų kortelių, taip pat netekus kortelių tiesioginio apiplėšimo gatvėje metu. Kaip rodo banko turimi duomenys, per pirmąjį šių metų pusmetį kompensacijoms buvo išmokėta tiek, kiek per visus praėjusius metus.

Ž. Milerius taip pat atkreipė dėmesį, kad mokėjimo kortelės draudimas jos turėtojui suteikia papildomos naudos atliekant kasdienines operacijas.

„Apdraudęs banko kortelės turėtojas taip pat gauna papildomus pirkinio ir kainos draudimus, – pabrėžė banko atstovas. – Apdrausta mokėjimo kortele sumokėjus už pirkinį, jis tris mėnesius bus apdraustas nuo sugadinimo, įvykusio dėl trečiųjų asmenų ar nelaimingo atsitikimo. Kainos draudimas apsaugo kortelės turėtoją nuo permokėjimo už prekę. Draudimas atlygins kainos skirtumą iki 1 tūkst. litų, jei apdrausta mokėjimo kortele įsigijęs prekę per maždaug dvi savaites jos turėtojas pastebės, kad tokia pati prekė kitur yra parduodama mažesne kaina. Kainos draudimas negalios tik specialių pardavimų akcijų metu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)