„Kiekvienas turi asmeniškai nustatyti, kiek jam reikia kortelių. Vienos taisyklės nėra, kaip ir nėra būtinybės kol kas turėti kortelę apskritai. Iš esmės viskas priklauso nuo norų ir poreikių: ar žmogus jaučiasi patogiai naudodamas kortelę, ar ten, kur dažniausiai perka, yra galimybė naudoti kortelę, ar perka internete, ar dažnai važinėja į užsienį ir taip toliau, - sako sako privataus kapitalo ir investicinės bankininkystės grupė „Zabolis Partners“ investicijų valdytojas ir partneris Sigitas Petraitis. - Aš suskaičiavau keturias asmenines bankines korteles piniginėje. Aktyviai naudoju dvi, vienos galėčiau atsisakyti, o viena - atsarginė, maža kas.“

Pasak S. Petraičio, šiuo metu kortelė yra tapusi ne tik grynųjų pinigų pakaitalu, bet turi daug papildomų funkcijų - kreditą, lojalumo programas, išlaidų kontrolę, atsiskaitymo internetu galimybes, identifikaciją ir kitas.

Investuotojas bei „Verslo angelų fondo I“ partneris Algimantas Variakojis pasakoja, kad šiuo metu naudoja tris banko korteles: dvi asmenines ir vieną verslo.

„Kreditinės kortelės pagrindinis privalumas – užsisakant viešbučius ar perkant bilietus, nes yra reikalavimas turėti kreditinę, tam tikslui ji ir panaudojama. Užsienyje, kur mokami keliai, ji irgi priimama kaip atsiskaitymo priemonė, o tai leidžia greitai kirsti atsiskaitymo punktus. Naudojuosi beprocentinio 40 dienų kreditu, o kartą per mėnesį papildau kortelę iki teigiamos sumos. Dažniausiai kreditine atsiskaitau užsienyje, grįžus, kad ir kaip nesinori, galima suvesti kelionės balansą, o keliaujant su draugais pasiskaičiuoti išlaidas. Dar su šia kortele turiu draudimą kelionės metu ar praradus bagažą, sulaikius reisą, tačiau juo dar neteko pasinaudoti“, - pasakoja A. Variakojis.

Jis dėsto, kad antrąją asmeninę kortelę naudoja pinigams išgryninti ar kaip pakaitinę kreditinei, o verslo kortelę naudoja pirkiniams įmonės vardu: „Supaprastėja apskaita – nereikia kompensuoti sau darbo reikalams išleistų sumų.“

A. Variakojis mano, kad pakanka turėti dvi korteles: „Keliaujant, o ypatingai Ispanijoje, ne kartą teko susidurti su situacija, kai kortelė „apsaugant mano interesus“ buvo blokuojama. Iki šiol neišsiaiškinau, kaip įsijungia apsaugos mechanizmai. Tuomet praverčia antra kortelė arba patariu visada turėti grynųjų, kurių užtektų grįžti namo.“

Keliomis kortelėmis naudojasi ir užsienyje gyvenantys finansininkai

Kinijos bankomatų ir finansinių sistemų prekybos ir aptarnavimo bendrovei „GRG Banking Equipment" trečius metus vadovaujantis lietuvis Eduardas Vaigauskas skaičiuoja, kad naudojasi keliomis bankų kortelėmis, dažnai kiekviena iš kortelių yra vis skirtingo banko.

„Visada stengiuosi turėti bent vieną kreditinę kortelę - pastaruosius 15 metų tenka labai daug keliauti, gyventi viešbučiuose, rezervuoti bilietus, nuomotis automobilius, todėl suprantama, kad be kreditines kortelės išsiversti neįmanoma, o daugelis rezervavimo paslaugų įmanomos tik turint kreditinę kortelę. Turiu ir kelias debetines korteles“, - sako jis.

Anot E. Vaigausko, anksčiau, gyvenant Vokietijoje, teko naudotis įmonės kreditine kortele sumokėti už viešbučius, perkant bilietus, nuomojant automobilius.

„Paprastai tokio tipo korteles turi didelį kredito limitą, ilgesnį, dažnai trijų mėnesių, beprocentinį kredito laikotarpį, tai patogu kai tenka daug ir ilgai keliauti“, - pasakoja jis, tačiau siūlo, prieš pradedant naudotis bankų kortelėmis atidžiai paskaityti sutartį su banku, įsigilinti į galimus papildomus įkainius.

Pataria įvertinti įkainius, siūlomas paslaugas

Eduardas Vaigauskas
„Bet kuris banko darbuotojas, išmanantis bankų verslą, pasakys jums, kad ne korteles aptarnavimo mokestis sudaro pagrindines banko pajamas iš kortelių, o papildomi, "neplanuoti" mokesčiai. Na, pavyzdžiui, jūs turite debetinę kortelę ir jums pasiūlo galimybę naudotis kreditu - tai labai patogi funkcija, ypač tuo atveju, kai jūs tvarkingai dengiate savo skolą bankui. Bet jei jūs pamiršote tai padaryti, bankas teisėtai priskaičiuos jums 2-3 proc. palūkanų nuo pradelstos sumos už mėnesį“, - dėsto jis ir pataria pasiskaičiuoti, kiek tokios išlaidos sudarytų per metus ir daugiau dėmesio kreipti į jas, nei į metinį kortelės aptarnavimo mokestį.

Anot bankinių sistemų specialisto, vertėtų kritiškai įvertinti ir bankų siūlomas papildomas paslaugas.

„Pasiūlydamas vieną ar kitą kortelę, bankas būtinai pažymės, kiek papildomų „nemokamų" paslaugų jums, kaip kortelės savininkui, bus suteikta. Pavyzdžiui, sveikatos draudimas kelionėje į užsienį, bagažo draudimas ir panašiai. Siūlyčiau pasidomėti, kaip galima tokiomis paslaugomis pasinaudoti ir kiek jos kainuoja. Dažnai sveikatos draudimas užsienyje gali kainuoti vos keliolika eurų, jei jūs jį pirksite iš draudimo bendrovės tiesiogiai. Jei bankas siūlo bagažo praradimo draudimą - nepatingėkite paklausti draudimo sąlygų, ar lengva tokiu draudimu pasinaudoti“, - pataria jis.

Kalbėdamas apie bankinių kortelių saugumą, E. Vaigauskas pataria perkant internetu naudotis „PayPal“ paslaugomis, taip siekiant apsaugoti savo bankinius duomenis nuo sukčių, arba naudotis kortelėmis, kuriose yra nedidelis kiekis pinigų – tuomet savininko finansinė rizika sukčiavimo atveju yra ribota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)