Banko kortelės PIN kodas – tarsi raktas nuo jūsų namų durų. Todėl slaptažodį reikėtų rinktis tokį, kurį pats lengvai atsimintum, bet kitiems jį atspėti būtų labai sunku.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovai teigia, kad kiekvienas žmogus turi pasirūpinti savo turto saugumu, todėl banko kortelės PIN kodą reikėtų rinktis atsakingai, neatskleisti aplinkiniams, o užsirašius – nesinešioti kartu su banko kortelėmis.

Žinoma, saugiausia slaptažodžių apskritai niekur neužsirašinėti, o juos įsiminti. Tačiau realybėje tai padaryti ne taip lengva. Juolab, kai banko kortelėms siūloma rinktis painias skaičių ir raidžių kombinacijas, o kur dar telefono, elektroninio pašto, prisijungimo prie elektroninės bankininkystės ir kitų savitarnos sistemų slaptažodžiai?

Apsiriboja keturiais skaitmenimis

Nors specialistai tikina, kad ilgesni slaptažodžiai yra saugesni – rekomenduojama susigalvoti ne trumpesnį nei 7 simbolių PIN kodą, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius Darius Jasinskis tvirtina, kad dažniausiai žmonės visgi apsiriboja keturių skaitmenų seka.

„Be abejonės, ne visi klientai turi gerą atmintį, todėl jie priversti kažkur išsisaugoti PIN kodą ir tokioje formoje, kad prireikus greitai būtų galimi jį susirasti ir pasinaudoti. Tokiu atveju svarbiausia taisyklė – mokėjimo kortelės ir PIN kodo nelaikyti toje pačioje vietoje, pavyzdžiui, piniginėje ar rankinėje“, – patarė D. Jasinskis.

Banko kortelės slaptažodį dažnas mėgsta užsirašyti telefone. Visgi specialistai įsitikinę, kad toks būdas nėra labai saugus, nebent mokėjimo kortelės PIN kodas užrašomas naudojant kokį nors algoritmą ir pats telefonas yra apsaugotas PIN kodu.

Tabu – vardai ir gimimo datos

Pasak „Swedbank” komunikacijos projektų vadovės Orintos Barkauskaitės, dažniausiai kurdami skaičių kombinacijas žmonės renkasi savo, sutuoktinio, vaikų gimtadienių ar vestuvių metinių datas, taip pat naudojami namo ar buto numeriai, pirmieji keturi telefono numerio skaitmenys arba paprasčiausios skaičių sekos: 0000, 1111, 1234 ir pan. Žmogui lengva įsiminti tokias kombinacijas, tačiau mokėjimo kortelei patekus į svetimas rankas, tokį PIN kodą nesunkiai atspės ir vagišius.

„Galima naudoti datas iš savo gyvenimo, tačiau jos neturėtų būti taip lengvai atspėjamos. Tai galėtų būti mokyklos ar universiteto baigimo data, tėvo ar motinos gimimo metai, pirmojo pasimatymo su vyru ar žmona data. Kad būtų dar saugiau, galima bet kurią šių datų naudoti rašant atvirkščiai, pavyzdžiui, vietoj 1974 rašyti 4791“, – pavyzdžius vardijo O. Barkauskaitė.

Slaptažodžiui galima naudoti ir raides, esančias ant skaičių klaviatūros. Tokiu atveju, pavyzdžiui, žodis „mėta“ užsišifruotų 6382. Tačiau ir tokiais atvejais nerekomenduojama naudoti sutuoktinio ar vaikų vardų, savo gyvenamos gatvės ar kitų lengvai atspėjamų žodžių.

Siūlo maišyti skaičius ir raides

Žinoma, geriausias būdas apsaugoti savo kortelės slaptažodį – jį tiesiog įsiminti. Jei visgi PIN kodą reikia kažkur užsirašyti, DNB banko Rinkodaros ir komunikacijos departamento ekspertė Rūta Bložytė-Saghaei siūlo jį užšifruoti tik jums suprantamu būdu.
„Pavyzdžiui, jei PIN kodą nusprendėte išsaugoti telefone, tikrai apsunkinsite galimybę juo pasinaudoti, jei kodą užvardinsite paprastu žmogaus vardu (nesusietu nei su banko, nei kortelės pavadinimu), o patį keturženklį PIN kodą įmaišysite į standartinio tel. Nr. seką, galbūt prie kiekvieno skaitmens pridedant, pavyzdžiui, 2“, – kalbėjo DNB banko atstovė.

Sudarant slaptažodžius, dažnai pati sistema reikalauja tam tikrų parametrų, pavyzdžių, kad būtų skaičiai, didžiosios, mažosios raidės ir simbolių ne mažiau kaip xx. To paties PIN kodo nerekomenduojama naudoti skirtingoms mokėjimo kortelėms.

Jei reikia įsiminti ne vienos kortelės slaptažodį, užuot juos kažkur užsirašius, saugiau būtų susigalvoti kažkokią sistemą ar skirstyti korteles į grupes ir joms priskirti po slaptažodį.

Mokėjimo kortelė paprastai galioja 3 ar 5 metus. Pirminį slaptažodį suteikia bankai, o vėliau dažniausiai jį leidžiama pakeisti. Jeigu tokia galimybė yra, siūloma mokėjimo kortelės PIN kodą keisti ne rečiau kaip pusę metų.

Užuomaršoms tenka atverti piniginę

Bankų atstovai tvirtina, kad klientų, pamirštančių PIN kodus ir dėl to užsiblokuojančių mokėjimo korteles, tikrai netrūksta.

Kortelė paprastai blokuojama tris kartus iš eilės neteisingai įvedus slaptažodį bankomate arba penkis kartus – prekybos terminale.

Už klaidingą PIN kodo įvedimą bankai dažniausiai netaiko jokių baudų, tačiau klientui teks susimokėti už naujos kortelės pagaminimą, kurią gaus su nauju slaptažodžiu. Ši suma priklauso nuo kortelės tipo, tačiau paprastai atsieina nuo 10 iki 20 litų.

Kad netektų dažnai atverti piniginės keičiant mokėjimo kortelę, pravers atminties lavinimo pamokėlės.

Jei žmogus nuolat kartos norimą įsiminti numerį, datą ar kitą skaičių kombinaciją, bet nustojęs tai daryti per pusę minutės jos kur nors neužsirašys – ši informacija iš galvos išgaruos kaip dūmas.

Tačiau situacija tikrai nėra beviltiška – tvirtina atminties lavinimo seminarus vedantis Laurynas Pečkaitis.

Pasak jo, banko kortelių PIN kodai, telefonų numeriai, istorinės datos, skaitiniai faktai, įvairūs duomenys natūraliai nekelia jokių asociacijų, todėl norint juos įsiminti, būtina skaičiams suteikti emocijų.

Pavyzdžiui, kiekvienam skaičiui nuo 1 iki 10 surasti atitikmenį tarp daiktų ar gyvūnų, kurie savo forma panašūs į konkretų skaičių. Jei savo vaizduotėje sukursite paveiksliuką iš vaizdų, reiškiančių konkrečius skaičius, nebus sunku įsiminti net ilgiausią kombinaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)