Vieta, kurioje sprendžiami darbdavių ir darbuotojų ginčai

Darbo dienos pradžią M. Stonkus pradėjo ne itin pozityviai. Jis pasiguodė, kad mokykloje niekada nebuvo pirmūnas.

„Pirmūnais aš laikau tuos žmones, kurie labai stipriai laikosi taisyklių, nepalieka vietos interpretacijai bei juokeliams. Šiandieną aš įsidarbinsiu Valstybinėje darbo inspekcijoje. Kurioje, man atrodo, nėra jokios improvizacijos ir vyrauja labai griežtos taisyklės. Juk čia svarbiausias – žmonių saugumas bei įstatymų laikymasis“, – teigė aktorius.

Sutikęs pirmąjį savo kolegą, M. Stonkus neslėpė, kad jaudinasi. Jis tikino manąs, kad čia dirbti – menki juokai.

„Turbūt man reikės šiek tiek perlipti per save. Vis tik, tikiuosi visiems laidos žiūrovams parodysime, kokia yra jūsų darbo specifika, koks tai sudėtingas darbas ir kaip tokių institucijų reikia valstybei, kad viskas vyktų taip, kaip turi vykti“, – sakė humoristas.

Naujasis kolega paaiškino, kad šios dienos tikslas – pakviesti M. Stonkų iš arčiau pamatyti šioje institucijoje vykstančius procesus.

„Mes esame inspekcijos atstovai. Mūsų pagrindinis tikslas – kontroliuoti, kaip darbdaviai laikosi darbo įstatymų. Taip pat mūsų darbas apima darbo kodeksą, darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančius teisės aktus. Žinoma, gaudome ir nelegaliai dirbančius žmones bei darbdavius, kurie juos ir įdarbina neteisėtai“, – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos kancleris Šarūnas Orlavičius.

Specialistas laidos vedėjui paaiškino, kad taip pat čia yra sprendžiami ir įvairūs darbo ginčai, kurie dažniausiai kyla tarp darbuotojo ir darbdavio. Būtent čia jie gali tokius ginčus visiškai nemokamai išspręsti. Taip pat, anot Š. Orlavičiaus, viena iš pagrindinių Valstybinės darbo inspekcijos funkcijų – konsultavimas.

Pirmoji humoristui skirta užduotis pasirodė esanti ne iš lengvųjų

Valstybinėje darbo inspekcijoje dirba profesionali teisininkų komanda. Tai – žmonės, kurie nemokamai suteikia informaciją, pataria bei padeda surasti tinkamiausią spendimą kilus ginčui darbe.

„Darbo teisės specialistai konsultuoja visus Lietuvos žmones. Mums skambina ne tik darbdaviai, darbuotojai, advokatai, tačiau net teisėjai. Konsultuojame kvalifikuotai ir profesionaliai, siekdami padėti išspręsti aktualias problemas“, – aktoriui pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos kancleris.

Supažindinęs humoristą su inspekcijos darbo teisės skyriaus vedėja, jis nurodė, kad M. Stonkus šiandien galės pabandyti atsakyti į žmonėms kylančius klausimus. Tam, žinoma, reikia išmanyti Darbo kodeksą. Jame – visa pagrindinė informacija, kurios prireikia čia dirbant.

Susipažinęs su aptarnavimo taisyklėmis, M. Stonkus nieko nelaukęs priėmė ir pirmąjį skambutį. Jam skambino įmonės atstovas, kuris nori įdarbinti užsienietį. Pagrindinis jo klausimas buvo toks: ar galima įdarbinti žmogų, nors jis dar neturi leidimo gyventi Lietuvoje?

„Šiuo atveju reikėtų pasidomėti, iš kokios šalies yra atvykęs žmogus, mat nuo to priklauso ir įdarbinimo reikalavimai. Taip pat skambinančio įmonės atstovo reikėtų pasiteirauti, ar užsienietis turi reikiamus dokumentus, skirtus legaliam buvimui Lietuvoje“, – aktoriui paaiškino Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus vedėja Ieva Piličiauskaitė.

Pasikonsultavęs su kolege, M. Stonkus paaiškino skambinančiam įmonės atstovui, kad negalima darbinti žmogaus, kuris neturi reikiamų dokumentų, skirtų gyventi Lietuvoje. Atsakęs ir į kitus skambinančiajam iškilusius klausimus, aktorius labai apsidžiaugė taip puikiai susidorojęs su pirmąja užduotimi.

Teko susidurti su itin dažnai pasitaikančia problema: įdarbino ar neįdarbino žmogų?

Kiek vėliau į Valstybinę darbo inspekciją paskambinęs vyras pasiguodė, kad susidūrė su keblia situacija: kažkada įsidarbino į įmonę, tačiau jos atstovai tuomet nepateikė darbo sutarties, mat darbe nebuvo buhalterės. Dabar, kai vyras nori išeiti iš darbo, darbdavys jam nesutvarko visų dokumentų ir su juo galutinai neatsiskaito.

„Pagrindinis klausimas – ar asmuo apskritai buvo įdarbintas? Tai – tipinė situacija, tad žmogui galima patarti kreiptis į Darbo ginčų komisiją. Taip pat svarbu užsirašyti įmonės pavadinimą, adresą, įvykio aplinkybes. Šią informaciją perduosime teritoriniam skyriui. Tokiu būdu jie galės įvykdyti įmonės patikrinimą“, – aktoriui paaiškino Valstybinės darbo inspekcijos kancleris Š. Orlavičius.

Pasikonsultavęs su naujaisiais kolegomis, M. Stonkus skambinančiam žmogui suteikė visą informaciją, atsakė į iškilusius klausimus.

„Jaučiuosi lyg išleistas į ringą profesionalus kovotojas, kuris laimėjo pirmąjį raundą. Man to tikrai užtenka“, – juokdamasis sakė humoristas.

Darbo teisės skyriaus vedėja I. Piličiauskaitė paaiškino, kad šiame skyriuje dirba teisininkai, kurie yra paruošiami bei apmokomi konsultuoti žmones, skambinančius su įvairiais klausimais. Visi jie yra supažindinami su aptarnavimo tvarka, mat kokybiškas aptarnavimas – Valstybinės darbo inspekcijos didžiausia siekiamybė.

„Manau, šiame darbe yra labai sudėtinga teisinė žodžių formuluotė. Juk svarbu žinoti, kaip teisingai iškomunikuoti žmogui, kad jis suprastų, nepasimestų, tačiau tai būtų ir teisiškai teisinga“, – po atliktų užduočių teigė M. Stonkus.

Vis dėlto, jo kolegė I. Piličiauskaitė nuramino, kad kelios dienos praktikos ir aktoriui šis darbas tikrai sektųsi geriau.

Sužinojo, ką kasdien veikia vyriausiasis inspektorius

Vos per keletą valandų naujojoje darbovietėje M. Stonkus įsitikino, kad šis darbas – išties nelengvas. Čia skambina žmonės, kurie ieško teisybės, galbūt su jais neteisingai pasielgė darbdavys, o gal atvirkščiai – darbuotojas. Po nelengvų pokalbių telefonu, aktorius nuskubėjo susipažinti su LR vyriausiuoju valstybiniu darbo inspektoriumi Jonu Griciumi. Jis – šios įstaigos vadovas.

„Smagu, kad jūs sužinosite daugiau, ką reiškia ši institucija, kurioje vykdome kontrolės, viešojo administravimo veiksmus. Svarbiausia čia dirbančių žmonių užduotis – prižiūrėti ir gerbti įstatymus“, – aktoriui sakė J. Gricius.

M. Stonkus irgi pažymėjo, kad šiame darbe svarbios ne tik taisyklės bei įstatymai. Juk darbuotojai čia kasdien dirba su žmonėmis. Tad itin svarbu pažinti žmogų, išgirsti, ko jis nori bei jam padėti. Tai, anot aktoriaus, ir yra vieni svarbiausių darbo inspektoriaus tikslų.

„Taip, tai – pats pagrindas. Būtent tuo ir vadovaujamės kiekvieną dieną. Viena iš mūsų pagrindinių misijų – kiekviename darbe saugos reikalavimai privalo būti užtikrinami. Tad čia reikia konsultuoti, inspektuoti, ir, žinoma, spręsti“, – apie darbo kasdienybę pasakojo J. Gricius.

Laidos „Ką žmonės dirba visą dieną?“ vedėjui pasidarė labai smalsu – o ką veikia tokios didelės inspekcijos vadovas kiekvieną savo darbo dieną ir kokios jo atsakomybės?

„Jeigu kalbame apie kasdienę rutiną, tai yra užduočių formavimas, įvairūs pasitarimai ir diskusijos su komandos nariais. Na, žinoma, yra ir pasyvios veiklos – sunkių atvejų analizė, pavyzdžiui, mirtini atvejai darbe. Taip pat pasitaiko ir keistų situacijų, kurias taip pat reikia nuodugniai įvertinti. Juk darbų sauga ir darbuotojų sveikata – itin svarbios sritys. Mes stebime, kaip veikia įstatyminės normos, jei reikia – privalome jas keisti“, – pasakojo J. Gricius.

Po pokalbio su šios institucijos vadovu M. Stonkus paprašė išpildyti seną jo svajonę – pasėdėti tokio aukšto lygio vadovo darbo kėdėje. Vis tik, tai padaręs aktorius pripažino, kad tai – ne jo vieta. Jo vieta – scenoje.

Apie pažeidimus nevengia pranešti ir nepatenkinti klientai

Vienas iš prioritetinių darbų, kuris yra atliekamas Valstybinėje darbo inspekcijoje – nelegalaus darbo kontrolė. M. Stonkus susipažino su Neteisėtos veiklos skyriaus darbuotojais, kurie atlieka įvairias analizes.

„Mūsų skyrius daugiausia dirba su nelegaliu darbu. Nelegalus darbas yra tada, kai žmonės dirba be darbo sutarčių, nepranešus Sodrai. Taip pat mūsų darbas dažnai yra susijęs su užsieniečiais, pavyzdžiui, jei jie dirba su netvarkingais dokumentais, jei jie neturi teisės mūsų šalyje dirbti. Taip pat organizuojame patikrinimus. Mūsų skyrius labiau orientuojasi į teisinius klausimus. Teikiame pagalbą Teritoriniams skyriams“, – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė.

Ji nurodė, kad apie nelegalų darbą jie gauna anoniminius pranešimus. Juos galima pateikti telefonu, o taip pat – elektroniniu būdu.

„Kiekvienas pilietiškas žmogus darbo metu gali mums paskambinti pasitikėjimo telefonu ir užregistruoti įvykį, pasidalinti problemomis. Anonimiškai galima suteikti informaciją apie užfiksuotą nelegalią veiklą. Pavyzdžiui, galima pasakyti, kad kaimynas kažkur dirba nelegaliai ir pan. Taip pat galima atsiųsti mums užpildytą formą – pavyzdžiui, joje nurodyti įmonės svetainės nuorodą ir aprašyti, ką ji daro nelegaliai“, – itin naudinga informacija pasidalino Valstybinės darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos skyriaus patarėjas Aras Petrevečius.

M. Stonkui pasidomėjus, kokiuose sektoriuose dažniausiai yra užfiksuojamas nelegalus darbas, A. Petrevičius sakė, kad dažnai atostogų laikotarpiu pažeidimai fiksuojami aptarnaujamos srities versluose, kurie dažniausiai veikia pajūryje. Taip pat nemažai pranešimų apie pažeidimus autoservisuose. Žinoma, dažnai apie pažeidimus praneša ir nepatenkinti klientai.


Humoristo pagalbos dėka konfliktą pavyko išspręsti taikiai

M. Stonkui supratus, kas yra nelegalus darbas, kuriame, anot kanclerio Š. Orlavičiaus darbuotojams būna gerai, tol kol neatsiranda problemų, pavyzdžiui – susergama, susižalojama ar norisi pasiimti paskolą, jis turėjo galimybė pabūti Darbo ginčų komisijoje. Aktoriaus laukė išties nelengva užduotis – padėti išspręsti darbo ginčą. Šia užduotimi jis labai susižavėjo, mat tai, anot jo, lyg galimybė pasijusti prisiekusiuoju skandalingoje J. Deppo ir A. Heard byloje.

„Posėdžio metu bus nagrinėjama byla pagal darbuotojos prašymą darbdaviui dėl darbo užmokesčio ir išmokų, susijusių su darbo santykiais, išieškojimu, bei pagal priešpriešinį darbdavio darbuotojai prašymą dėl materialinės žalos atlyginimo“,– teigė psichologinio smurto darbe Prevencijos skyriaus vedėja Liudmila Mironovienė.

Ginčo dalyvė paaiškino, kad nusprendė nutraukti darbo santykius savo noru, tačiau darbdavys su ja neatsiskaitė. Pastarasis paaiškino, kad darbuotoja vykdama pas klientą pateko į autoįvykį, kurio metu sugadino jo mašiną ir neatlygino patirtos žalos. Tai padariusi ji ir parašė prašymą nutraukti darbo sutartį.

Komisijos nariams išsiaiškinus įvykio aplinkybes, buvo pasiūlyta darbdaviui ir buvusiai jo darbuotojai sudaryti taikos sutartį, mat taip būtų išvengta tolimesnio bylinėjimosi. Vis tik, M. Stonkui kilo klausimas, ar ginčo dalyviai neturi asmeninio santykio, tačiau, jis išgirdo neigiamą atsakymą. Tuomet buvo priimtas sprendimas susitaikyti ir šį konfliktą pabaigti taikos sutartimi.

M. Stonkus atliko patikrinimą įmonėje: vertino darbų saugą

Vos pusdienį pradirbęs Valstybinėje darbo inspekcijoje, M. Stonkus kardinaliai pakeitė nuomonę apie šią instituciją. Anot jo, jis įsitikino – čia dirba nuostabūs žmonės, pasižymintys puikiu humoro jausmu. Taip pat, jo teigimu, visi čia dirbantys gali didžiuotis išskirtinėmis kompetencijomis, žinių bagažu bei sugebėjimu tas žinias panaudoti, neužmirštant prigimtinių vertybių.

„Viena iš Valstybinės darbo inspekcijos funkcijų – kontrolė. Šiandien mes lankomės vienoje įmonėje drauge su mūsų inspektoriais, Vilniaus skyriaus vedėju Ramūnu ir inspektore Reda. Šiandien drauge su jais patikrinsite įmonės darbo aplinką, įvertinsite, ar joje yra saugu. Taip pat galbūt turėsite galimybę suteikti įmonės atstovams kažkokių patarimų. Tikėkimės, kad pažeidimų nerasite“, – apie užduotį M. Stonkui pasakojo Š. Orlavičius.

Jis paaiškino, kad kontrolierius visada privalo turėti tarnautojo pažymėjimą. Jį turint galima bet kada, bet kuriuo paros metu patekti į bet kurią darbo vietą. Patikrinimas yra fiksuojamas vaizdo kamera.

„Šiandien turime atlikti tikslinį darbuotojų darbo saugos patikrinimą. Jo metu bandysime patikrinti, kaip įmonė laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų. Svarbu patikrinti, ar yra įsivertinti rizikos veiksniai, ar yra imtasi reikiamų priemonių saugumui užtikrinti. Tikimės tokiu būdu prisidėsime prie nelaimingų atsitikimų darbe mažinimo“, – aktoriui pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Ramūnas Rakauskas.

Anot jo, statistika negailestinga – pagal ją, darbovietėse žūsta tikrai pernelyg daug darbuotojų. Tad, Valstybinės darbo inspekcijos viena iš užduočių – padėti keisti šią situaciją bei kuo labiau sumažinti tragiškų atsitikimų darbo vietose skaičių.

„Aš galiu paminėti ir keletą tragiškų pavyzdžių. Neretai mes giname teismuose žuvusių darbuotojų artimuosius. Pavyzdžiui, žmogus sulindo į plastiko malimo stakles. Būna, paskęsta grūduose. Būna, juostinis pjūklas nupjauna galūnes. Tai – tragiški atsitikimai. Tad, labai svarbu, kad darbdaviai užtikrintų saugias sveikatai darbo sąlygas. O taip pat ne ką mažiau svarbu, kad darbuotojai laikytųsi saugos taisyklių“, – teigė Š. Orlavičius.

Patikrinimo metu kontrolieriai, drauge su M. Stonkumi, apžiūrėjo įstaigos patalpas, pabendravo su įmonės vadovu bei darbuotojais.

„Turiu pasakyti atvirai – ši diena buvo viena įspūdingiausių mano karjeroje. Šiandieną išbandęs darbo inspektoriaus profesiją, kreipiuosi į visus darbdavius ir darbininkus: saugokite save, elkitės atsakingai darbo vietoje, mylėkite savo darbdavį, gerbkite savo darbuotojus, ir, svarbiausia, laikykitės visų taisyklių. Tokios institucijos, kaip Valstybinė darbo inspekcija, nėra tam, kad jums pakenktų. Tokios institucijos veikia tam, kad jums padėtų ir kad mes visi gyventumėme nuostabesnėje šalyje“, – laidos pabaigoje sakė aktorius M. Stonkus.

Jam pritarė ir Valstybinės darbo inspekcijos kancleris. Jis paragino visada, jei tik kyla kažkokių klausimų, susijusių su darbu ir darbo sauga, kreiptis į šią instituciją. Patarimai, anot jo, vertingiausi bus dar prieš pradedant veiklą.