Antibiotikai tinka ne visiems atvejams

Nesigriebkite antibiotikų, esant bet kokiam negalavimui. Galbūt gerklės skausmą, kosulį ar blogą savijautą sukelia ne bakterijos, o virusai. Vadinasi, antibiotikai jums nepagelbės. Kreipkitės į šeimos gydytoją. Virusinės infekcijos dažniausiai pasireiškia kūno temperatūros pakilimu, sloga, gerklės skausmu, užkimimu, vėliau gali atsirasti kosulys. Jei organizmo imuninė sistema pakankamai stipri ir yra taikomos tinkamos gydomosios priemonės t.y. vadinamasis simptominis gydymas, žmogus gali pasveikti maždaug per savaitę.

Tačiau jei žmogus nusilpęs, išsekęs, tuomet karščiuojama ilgiau nei 3 dienas ir temperatūra nemažėja arba žmogus sukarščiuoja pakartotinai, o sloga, gerklės skausmas, kosulys, taikant įprastą gydymą, ne mažėja, o stiprėja. Štai tada verta pagalvoti apie išsamesnius tyrimus ir gydymo keitimą. Bendras kraujo tyrimas, atliktas susirgimo pradžioje, nėra informatyvus, vertingas yra C reaktyvinio baltymo tyrimas, padedantis nustatyti, kokia yra infekcijos kilmė – virusinė ar bakterinė. Jeigu jums ar jūsų vaikui bus nustatyta liga, sukelta virusų, nereikalaukite, kad išrašytų antibiotikų.

Vykdykite gydytojo nurodymus: gulėkite lovoje, vartokite jo išrašytus vaistus ir pasveiksite. Pagaliau leiskite kovoti savo organizmui - imuninė sistema tikrai moka susitvarkyti su nekviestais sukėlėjais. Reikia įsisąmoninti, kad kaskart, kai tik išgeri antibiotikų, jei nebūtina jų vartoti, sau nė trupučio nepadėsi. Jie tik padidins bakterijų atsparumą ne tik šiam vaistui, bet ir daugeliui jam giminingų preparatų.

Niekada nevartokite antibiotikų profilaktikai, pavyzdžiui, jeigu bijote, kad užsitęsęs gripas ar virusinis susirgimas gali komplikuotis ir jūs susirgsite plaučių uždegimu. Net jeigu ir taip atsitiktų, pasiskirdami vaistus be gydytojų nurodymų vargu ar patys pataikysite, nes tik gydytojai žino dažniausius tikėtinus tam tikrų ligų sukėlėjus ir rekomenduos pirmo pasirinkimo antibiotiką pagal nustatytas gydymo metodikas.

Jeigu jums paskyrė antibiotikus

Paradoksalu, bet beveik trečdalis ligonių nemoka tinkamai gerti antibiotikų, nors gydytojai juos paskirdami būtinai nurodo griežtas jų vartojimo taisykles, kurios sugalvotos ne šiaip sau - kiekvienas sukėlėjas turi savo elgesio savybes mūsų sergančiame organizme, dauginimosi ciklus. Konkretų sukėlėją gali visiškai nugalėti tik konkretus antibiotikas per konkretų laiką.

Antibiotiko efektyvumas turėtų būti vertinamas tik po 48-72 valandų (2-3 dienų). Pirmą parą efekto laukti neverta. Jei per tris paras nėra aiškaus pagerėjimo, verta pagalvoti apie antibiotiko keitimą. Gydytojas patars.

Pirmoji klaida - nekreipiama dėmesio į tikslius antibiotikų vartojimo intervalus, Jeigu gydytojas paskyrė antibiotiką gerti kas 8 val., būtinai laikykitės šio intervalo, nes antibiotikas veikia sukėlėją būtent 8 val. Jei vaisto dozę išgersite po 10 val., jus jau būsite davę bakterijoms ištisas 2 val. išgyvenimui ir jėgų atgavimui.

Dažna klaida - nebaigiama gerti viso paskirto vaistų kurso arba geriama mažesnė vaistų dozė, negu išrašo gydytojas, pasiliekama „kitam kartui“. Daug kam atrodantis nekaltu nutrauktas gydymo antibiotikais kursas yra ypač kenksmingas. Visos ligą sukėlusios bakterijos, kurios „išgyveno“ pradėjus gerti vaistus, pasidaro atsparesnės antibiotikams, vadinasi, kaip tik jas reikia sunaikinti. O tai padaryti galima suvartojus visus paskirtus vaistus.

Antibiotikus vartokite tik taip, kaip nurodo gydytojas. Net jeigu pasijutote geriau ir jums atrodo, kad vaistų nebereikia, vis tiek sunaudokite nurodytą dozę.

Nepanaudotus antibiotikus drąsiai išmeskite, nes vis tiek jums jų nebeužteks visam kursui, jei kitąkart kitais metais susirgsite. Be to, pajutę negalavimą, galite susigundyti jų išgerti be gydytojo nurodymų dar šiais metais ir vėl „pasitarnausite“ bakterijoms.

Neverta antibiotikų dalintis su kitais, nes tai, kas tiko vienam pacientui, nebūtinai tiks kitam.

Sveikas mūsų protas padės antibiotikams

Svarbiausia būtų užkirsti kelią ligoms ir labiau rūpintis jų profilaktika, tačiau aišku, kad ligų neišvengsime – todėl susirgus ir gydantis svarbu išlaikyti sveiką protą ir pusiausvyrą – negerai skubėti su antibiotikais, tačiau svarbu ir neuždelsti. Pasitarkite - geriausia su šeimos gydytoju. O šiandien išgerkite arbatos su citrina ir imbieru.