Ką reikėtų laikyti kaltininku? Šaltąjį metų periodą, nors jis visiškai neišmano manikiūrininkės amato, neturi nei žirklių, nei dildės ir niekada neragavo gydytojo duonos bei neišrašinėjo jokių receptų? O gal kaltininkės - mes pačios, laiku neskyrusios pakankamai dėmesio vienai didžiausių moters puošmenų - nagams?

Stiprybė iš vidaus 

Nagais būtina rūpintis ne priešokiais, bet nuolat. Kasdien. Jų priežiūra neturėtų apsiriboti vien tik nepriekaištingu manikiūru pas specialistą. Skalbiant, šveičiant, plaunant, šluostant, taip pat dirbant sodo ir daržo darbus, būtina dėvėti pirštines, kad nagai būtų apsaugoti nuo buitinės chemijos poveikio, kitų dirgiklių. Rekomenduojama kartkartėmis nagus pamirkyti aliejaus vonelėse, vandenyje su jūros druska.

Savaime suprantama, netgi laikantis visų šių patarimų, kartais nagai gali atrodyti nekaip. Tokiu atveju, tikėtina, kad jų išvaizdą lemia pakitusi sveikatos būklė. Sveikas nagas turi būti tvirtas ir elastingas. Jei toks nėra, tai pirmas signalas, kad organizmui galbūt trūksta vitaminų ir mineralų.

Kokių medžiagų nagams trūksta labiausiai?

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Birutė Turovienė:

Nagai itin jautriai reaguoja ne tik į aplinkos poveikį: šaltį, karštį, sausą patalpų orą, chemines priemones, be kurių neišsiverčiame tvarkydamosi buityje, įvairius kitus dirgiklius ar netinkamai atliktą manikiūrą, bet ir į pavasarinį vitaminų bei mineralinių medžiagų trūkumą.

Pavyzdžiui, dėl geležies stygiaus nagai gali tapti trapūs, pakeisti formą ar patamsėti. 
Nagų būklei taip pat labai svarbūs biotinas ir vitaminas B. Šie mikroelementai padeda nagams geriau pasisavinti deguonį, geležį ir kitas maisto medžiagas. Kai trūksta biotino, nagai susilpnėja, ima lūžinėti bei skilinėti, sluoksniuojasi. 

Vitaminas A  stiprina nagus ir skatina jų augimą/

Vitaminas C veikia kaip antioksidantas ir neleidžia nagams „senti“. 

Vitaminas D  padeda geriau įsisavinti kalcį, kitas mineralines medžiagas.

Vitaminas E  taip pat labai svarbus antioksidantas. Jis saugo nagus nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, slopina ar neutralizuoja daugelį kenksmingų medžiagų. 

Kalcis  būtinas nago tvirtumui. 

Cinkas padeda taisyklingai formuotis nagams. 

Siera būtina nago susidarymui, stabdo uždegimo procesus. 

Nagų grožiui ir sveikatai nemažai įtakos turi ir pagrindinių riebalų rūgščių trūkumas. Tai sveikatai naudingi riebalai, pvz., sėmenų, raktažolių aliejai. Pavasarį rekomenduojama nors kelias savaites kasdien suvartoti po šaukštelį vieno iš šių aliejų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją