Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Tai nereiškia, kad reikia dieną ir naktį skaičiuoti, kiek suvalgėte, svarbiausia maždaug žinoti, kas kiek turi vitaminų ir kalorijų, kad neimtų svaigti galva ar nepasidarytų silpna. Sportuojantiems aktyviai patariu – valgykite ir dar kartą valgykite. Patarimas pradedantiesiems žaliavalgiams – savaitę kitą nepatingėkite, pabūkite žaliavalgiais buhalteriais, nesigailėsite.

Pusryčiai

Du bananai ir ananasas.

Pakalbėkime apie ananasą. Ananasas turi mažai kalorijų, 100 gramų – 48 kalorijos. Natūralus cukrus – pats tas (89 gramai visame ananase), ko reikia iš ryto. Kalio druskos padės atsikratyti nereikalingų skysčių ir kelių kilogramų. Pusryčiai ar desertas iš ananasų pagerins medžiagų apykaitą.

Antri pusryčiai

Riešutinė pintinėlė su mėlynėmis, kurią pagamino kolegė. Recepto neviešinsiu, nes ne mano, bet pažadu pasidalinti kito skanėsto receptu.

Pietūs

Salotos iš pomidorų, agurkų ir alyvuogių su citrinos sultimis. Maždaug po dviejų valandų – du bananai.

Šiuo metu apetitas vidutinis. Protas šiandien su manim žaidžia – ištrūko į laisvę ir pradėjo sudarinėti sąrašus visko, ko negalima, bet norėtųsi: kavos su bandele ir t. t. Neigiamas mintis nuvijau, svarbiausia – laiku atsipeikėti ir pagalvoti, kokį šaunų ir naudingą eksperimentą atliekate – 30 žaliavalgystės dienų, valio!

Pratęsiant pojūčių temą – šiandien kavos kvapas varo iš proto. Visos kolegės kaip tyčia vaikšto pirmyn atgal su kavos puodeliais.

Beje, kad jau prakalbau apie kavą ir kofemaniją, pasakysiu, aš – viena iš tokių. Nors per dieną išgerdavau ne daugiau, nei puodelį, priklausomybė yra priklausomybė, niekur nedingsi. Net dabar rašant ima atrodyti, kad fiziškai jaučiu kavos norą.

Tiesa, apie tai pagalvojau anksčiau – nustojau gerti kavą likus savaitei iki eksperimento. Pirmas tris dienas buvo sunkiau, nei maniau – energija ir nuotaika nukrito žemiau nulio. Buvo įdomu ir netikėta suvokti, kokie vis tik esame silpni ir... tingūs. Kava – vagilė ir apgavikė. Ji porai valandų suteikia euforiją, o paskui energijos staigiai sumažėja. Šiaip kiekvienas organizmas individualus, patys pabandykite, paeksperimentuokite.

Apie 16 val. pajutau jėgų trūkumą, tarsi valandą būčiau sportavusi sporto salėje. Laimė, laiku susiprotėjau ir išgirdau organizmo siunčiamus signalus – reikia pasistiprinti. Pagalvojusi, ko šiandien valgiau, patraukiau į parduotuvę riešutų.

125 g anakardžių – maždaug 900 kalorijų pavakariams gana daug. Suvalgius tokį kalorijų kiekį, skrandyje pajuntu sunkumą, tarsi ten krūva akmenų gulėtų. Bet po valandos pasivaikščiojimo riešutus ėmė virškinti, o energijos atsirado.

Vakarienė

Lengvos salotos – špinatai, salotos, truputis tarkuotų morkų, pomidorų, agurkų, žalio svogūno ir citrinos sulčių. Galvoju valgyti salotas, kol neatsibos, o paskui pereiti prie ko nors sudėtingesnio ir įvairesnio. Kol kas einasi lengvai, svarbiausia nelaukti, kol alkis pasidarys beprotiškas.

Bazilikų paštetas (5 min.)

anakardžiai 200 g (pamirkyti per naktį)
kedrų riešutai 2 šaukštai
šviežių bazilikų 200 g arba pagal skonį

Viską sumalame trintuvu iki pašteto masės. Skanaus!

Į tokį paštetą galima dėti bet kokių žalumynų, tad paeksperimentuokite. Paštetas valgomas su žalumynais arba daržovėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)