Yra daug aritmijų rūšių. Aritmijos skirstomos pagal jų kilimo širdyje vietą (prieširdinės, skilvelinės aritmijos). Pagal širdies susitraukimo dažnį jos būna skirstomos į padidinto, normalaus ar reto dažnio.

Kiekvieną širdies aritmiją turi įvardinti gydytojas, nes tai svarbu nustatant aritmijos pavojaus sveikatai, o kartais ir gyvybei riziką. Tiksli aritmijos diagnozė lemia ir teisingą gydymą. Nustačius aritmiją, ieškoma jos priežasties. Kartais tai būna dėl elektrolitų balanso sutrikimo ir tada svarbu atstatyti šį balansą.

Dažnai ritmo sutrikimai atsiranda dėl skydliaukės pokyčių ir tada svarbu šios ligos gydymas. Grėsmingi širdies ritmo sutrikimai būna dėl išemijos širdies raumenyje (pvz.: miokardo infarkto metu) arba dėl po infarkto atsiradusių pokyčių. Egzistuoja daug šiuolaikinių efektingų diagnostikos bei gydymo metodų, naudojamų nustatant aritmijas ir jas tinkamai gydant. Visais atvejais, įtariant neritmišką širdies plakimą arba aritmiją, būtina pasitarti su gydytoju, nes tam tikros aritmijos iš tiesų gali būti labai pavojingos gyvybei.

******
Susikaupęs nuovargis turi įtakos nervų sistemai, ji pasidaro jautresnė ir net dėl mažiausio susijaudinimo priverčia širdį dažniau plakti. Dažnai tai būna ne liga, o tik laikinas širdies veiklos sutrikimas.

Normalus širdies ritmas yra 60-80 kartų per minutę, jeigu jis yra 81-95 kartus per minutę — širdies ritmas truputį padažnėjęs, daugiau negu 95 tvinksniai per minutę rodo, kad širdies ritmas pagreitėjęs. Padažnėjusio širdies ritmo tikslią priežastį gali nustatyti tik gydytojas kardiologas. Įveikti šį negalavimą gali padėti ir liaudies medicinos siūlomos priemonės.

* Susmulkinkite 15 g vaistinės melisos, užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį prisitraukti. Po to nukoškite ir gerkite po 1-2 šaukštus 5-6 kartus per dieną. Melisos antpilas ne tik padės sureguliuoti širdies ritmą, sumažinti skausmus širdies plote, bet ir pagerins jūsų miegą.

* Padažnėjusį širdies plakimą gydo rugiagėlės žiedai: 1-2 šaukštelius džiovintų rugiagėlės žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite valandą prisitraukti, nukoškite. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės 2-3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.

* Gerkite tokį vaistinių augalų mišinį: sumaišykite lygiomis dalimis valerijono šaknų, kmynų, sukatžolės ir pankolio žolės. 10 g vaistinių augalų mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, palikite pusvalandį prisitraukti, nukoškite. Gerkite po trečdalį stiklinės 2-3 kartus per dieną.

* Sergantiems širdies aritmija patariama gerti vaistinės medetkos žiedų antpilo: 1 šaukštelį medetkos žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite nusistovėti, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės keturis kartus per dieną.

Galite gydytis medetkomis ir taip: praėjus 2 valandoms po valgio ant gabalėlio cukraus užlašinkite spiritinio vaistinės medetkos antpilo (1:10) ir sučiulpkite.

* Nuo smarkaus širdies plakimo senieji liaudies medicinos žinovai siūlydavo gydytis tokiu mišiniu: 2 šaukšteliai medaus, pusę stiklinės obuolių sulčių, pusę stiklinės vandens. Gerkite kasdien, geriau iš ryto. Be to, stenkitės valgyti daugiau obuolių, vynuogių, spanguolių, žuvies, o vakare prieš miegą pasidarykite šiltą vonelę kojoms.

Klauskite Baltijos ir Amerikos klinikos kardiologės Rasos Kūgienės, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją