Metabolinis sindromas ( MS ) jau keletą metų įvardijamas kaip pagrindinis širdies - kraujagyslių ligų rizikos faktorius. Klinikiniai sindromo kriterijai: antsvoris / nutukimas, padidėjęs arterinis kraujospūdis, gliukozės ir cholesterolio apykaitos sutrikimai. Labai daug būtų galima diskutuoti apie visas minėtus sutrikimus sukeliančias priežastis; kartais jas bandoma skirstyti į koreguojamas ir nekoreguojamas.

Gydytoja Eglė Merkelienė
Nekoreguojamiems rizikos veiksniams priklausytų genetinis polinkis, amžius, lytis, rasė... Su savo pacientais stengiuosi diskutuoti apie priežastis, kurias galime vienaip ar kitaip koreguoti - savo gyvenimo būdu, savo požiūriu. Pilvinis nutukimas yra būtinas MS diagnostikos kriterijus; jis diagnozuojamas, kai liemens apimtis vyrams yra ≥ 102cm ir moterims ≥88cm.

Arterinis kraujospūdis turėtų būti ne didesnis nei 130/ 85 mmHg AKS; gliukozės kiekis ≤ 5,6 mmol/ l nevalgius. Labai svarbus yra cholesterolio kiekis: trigliceridų neturi būti daugiau nei 1,7 mmol/l, o DTL- chol vyrams ≤ 1,03 mmol/l, moterims ≤1,3 mmol/ l.

Pirmasis ginklas bandant kovoti su MS priežastimis - gyvenimo būdo korekcija: fizinio krūvio didinimas, jei tam neprieštarauja medicininiai duomenys ( vyraujant aerobinės mankštos tipui; laikantis ne mažiau nei 30 min. fizinio krūvio kasdien 5- 6 kartus/ sav) bei mitybos režimo bei kokybės kontrolė ( rekomenduojama sumažinto kaloringumo dieta, ribojant gyvulinės kilmės riebalus,nesaikingus greitai įsisavinamų angliavandenių kiekius; didinant skaidulų, polinesočių riebalų, pilnaverčių baltymų turtingų produktų kiekį).

MS atsiradimo rizikos turintiems pacientams šiek tiek juokaujant ir labai trumpai tariant, reiktų laikytis taisyklės: „Mažiau valgyk + daugiau judėk“. Savo pacientams stengiuosi priminti, kad MS išsivystymui didžiulę įtaką daro mūsų emocinė būsena, jausmai.

Jau įrodyta, kad stresas daro didžiulę įtaką, pvz. cholesterolio koncentracijos kitimams. Galima badauti, nelogiškai daug sportuoti, turėti modelio kūną ir.... blogą cholesterolio kiekį kraujuje. Tokių pavyzdžių sutikau savo klinikinėje praktikoje.

Norėdami ilgai turėti sveiką širdį bei kraujagysles, puikią kraujotaką, nepamirškime reguliariai tikrinti savo kūno masės indekso, kraujospūdžio, gliukozės, cholesterolio, šlapimo rūgšties koncentracijos. Privalome kasdien būti fiziškai aktyvūs ir sveikai maitintis.

Ir dar - stenkimės būti daugiau pozityvūs, gyventi be juodų minčių, nerimo, baimių. Išmokime džiaugtis tuo, ką turime,nenustokime svajoti, tobulėti, judėti į priekį, mokytis, save realizuoti... Ir, svarbiausia, mylėkime ir būkim mylimi. Mūsų vidinė ramybė, harmonija yra tie pamatai, ant kurių galime statyti sveiką ir laimingą gyvenimą. Ir širdis bus sveika.