Kai kurie tėvai nesutinka su šia nuomone, nes mano, kad reaguoti į blogą elgesį yra jų pareiga. Ignoravimas jiems prilygsta toleravimui ar net skatinimui.

Vis dėlto specialistai yra teisūs. Apdovanojimai už gerą elgesį yra kur kas veiksmingesni nei bausmės. Olandų neuromokslininkai atliko tyrimą ir nustatė priežastis, kodėl taip yra.

Tyrime dalyvavo 8-12 metų vaikai. Jie turėjo atlikti tam tikras kompiuterines užduotis ir būdavo arba pagiriami už teisingą atsakymą, arba sukritikuojami už neteisingą. Vėliau šias užduotis jie turėjo atlikti dar kartą. Paaiškėjo, kad vaikų rezultatai tapdavo daug geresni, jei jie sulaukdavo pozityvios, o ne negatyvios atsakomosios reakcijos.

Beje, atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo paaugliai ir 18-25 metų žmonės, sulaukta priešingų rezultatų. Jie užduotis geriau atlikdavo tuomet, kai sulaukdavo kritikos, o ne pagyrimų.

Kai tyrimo dalyviai sprendė užduotis, specialiu aparatu buvo fiksuojamas jų smegenų aktyvumas. Paaiškėjo, kad vaikų ir jaunuolių mokymosi skirtumai kilo dėl skirtingų reakcijų smegenų dalyse, atsakingose už kognityvinį valdymą; paauglių ir jaunuolių smegenų kontrolės centrai buvo smarkiau aktyvuojami esant negatyviai atsakomajai reakcijai, o vaikų – sulaukus pozityvaus grįžtamojo ryšio. Kitaip tariant, maži vaikai stipriau reaguodavo į pagyrimus, vyresni – į kritiką.

Kodėl taip yra? Geriau pagalvojus tampa akivaizdu, kad informacija, kuri nurodo, kad padarėte kažką netinkamo, yra komplikuotesnė nei informacija, nurodanti, kad pasielgėte teisingai. Tad mažesniems vaikams tiesiog lengviau apdoroti paprastesnę pozityvią informaciją. Kitaip tariant, suvokti, kur įvyko klaida, yra sunkiau nei nustatyti, ką padarėte teisingai.

Neaišku tik tai, kodėl laikui bėgant keičiasi smegenų funkcionavimas ir kaip tai vyksta. Gal žmogui bręstant smegenų regionuose ar tarp jų atsiranda naujų jungčių? Gal dėl to kalti su paauglyste siejami hormonai? Šis tyrimas ne tik atskleidė naujų dalykų, bet ir iškėlė naujų klausimų.

Tačiau svarbiausia, kad dabar žinome, jog auklėjant vaikus pagyrimai yra veiksmingesni už kritiką. Tad jei reikėjo paaiškinimo, kodėl turėtumėte apdovanoti už gerą elgesį, o ne bausti už blogą, dabar jį turite. O tam, kad pajėgtume ignoruoti erzinantį vaikų elgesį, turime mokytis valdyti savo susierzinimą ir ugdyti kantrybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)