Sunkių paauglių tėvams reikia specialistų patarimų ir paramos. Štai patarimai, kaip elgtis, kad šis laikas būtų kiek galima ramesnis (tik nepamirškite – paauglystė nesitęsia amžinai!).

Ieškokite ryšio su savo paaugliu. Kai problemos tampa rimtesnės, o sprendimo būdai – neveiksmingi, tėvams dažnai norisi tiesiog nuleisti rankas. Tačiau jūs turite kur kas daugiau galios nei manote. Artimas ryšys su vaiku ir veiksminga komunikacija – ne visada įmanomi dalykai, bet tai turi būti jūsų tikslas.

Pažvelkite į paauglio situaciją iš kitos perspektyvos. Specialistai dažnai bando pažvelgti į situaciją ar paauglio elgesį iš kitos nei jūsiškė perspektyvos; taip galima rasti atsakymą, kas skatina paauglį netinkamai elgtis. Kartais tėvams ir paaugliams pakanka pažvelgti į situaciją naujomis akimis, ir jų požiūriai bei veiksmai ima keistis. Pasikeitus tėvų reakcijai dažnai pasikeičia ir paauglio elgesys.

Supraskite, kada reikalinga specialisto pagalba. Daugeliui sunkių paauglių specialisto pagalba yra labai naudinga, nes padeda suvokti gilesnes problemų priežastis ir keisti savo elgesį. Nelaukite, kol problemos taps rimtos. Kuo anksčiau kreipsitės į specialistą, tuo lengviau išspręsite visus nesklandumus.

Kai kurie tėvai nedrįsta žengti tokio žingsnio – jie mano, kad pagalbos ieškojimas yra silpnumo ženklas, bet tai netiesa. Specialistas padės išsiaiškinti netinkamo paauglio elgesio priežastis ir padės rasti geriausią būdą, kaip išspręsti susidariusias problemas.

Atpažinkite, kada paauglys turi rimtų bėdų. Tik tai žinodami galėsite nustatyti veiksnius, lemiančius nerimą keliančius pokyčius jūsų paauglio elgesyje. Su paaugliais dirbantys specialistai „sunkų elgesį“ apibūdina kaip išsišokimus, kurie yra ne kas kita, kaip vidinių problemų, į kurias reikia atkreipti dėmesį, išorinė išraiška.

Sunki paauglystė gali pasireikšti įvairiomis formomis: vaikas gali kentėti nuo depresijos, visiškai jūsų neklausyti, pradėti vartoti narkotikus ar alkoholį. Jei norite, kad situacija taptų valdoma, visų pirma turite suvokti, kad jūsų paaugliui reikia papildomo dėmesio.

Žinokite, kokių veiksmų imtis ištikus krizei. Daugybė tėvų, auginančių problemiškus paauglius, bijo, kad situacija taps nekontroliuojama, ir paauglys ar kiti žmonės atsidurs pavojuje. Pasidomėkite, kaip reikėtų elgtis, jei jūsų baimės taptų realybe.

Rūpinkitės savimi. Skamba paradoksaliai, bet negalima viso savo dėmesio skirti vien tik paaugliui. Taip, jam reikia jūsų pagalbos, rūpesčio ir dėmesio, bet tam, kad galėtumėte jam tai suteikti, pirmiausiai turite pasirūpinti savimi.

Prisiminkite, kad esate žmogus, kuris turi poreikių. Jums reikia laiko pailsėti ir pasisemti naujų jėgų. Be to, nepamirškite pagirti savęs už viską, ką darote norėdamas padėti savo vaikui – nesvarbu, ar tai veiksminga, ar ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)