Tokios Kalatonijoje atsirado XVII a. ir jas galima aptikti nuošaliuose Jėzaus gimimą simbolizuojančių dekoracijų kampeliuose.

Kai kurie šaltiniai teigia, kad statulėlės išpopuliarėjo dėl fermerių, kurie tikėjo, kad caganer “aukos” praturtins žemę ir lems didesnį produktyvumą kitais metais. Caganer draugų asociacijos (CAS) (1960 m. įkurtos ir 60 narių visame pasaulyje turinčios asociacijos) tinklalapyje rašoma, kad statulėlės turėjo “suteikti žmogišką Kalėdų paslapties atvaizdą”.

Tuo tarpu Wikipedijoje rašoma, kad caganer reiškia “visų žmonių lygybę”, nes „kiekvienas tuštinasi”, kitaip tariant, siekiama pagrįsti teiginį, kad “kūdikėlis Jėzus yra Dievas žmogiškajame pavidale”.

Katalonijoje maži vaikai vis dar žaidžia „Kur yra Waldo“ žaidimą, kurio metu ieškoma statulėlių Kristaus gimimą simbolizuojančiose kompozicijose. Pasak CAS, statulėlės slepiasi „po tiltu, už šieno kupetos arba yra diskretiškai paslėptos”, nes jei būtų netoli ėdžių, tai „reikštų nepagarbą”.

„El caganer“ anksčiau buvo medinė arba iš molio padaryta valstiečio, vilkinčio tradicinę sudribusią raudoną kataloniečių kepurę su juodu raiščiu (barretina) ir rūkančio cigaretę ar pypkę, statulėlė. Tačiau ilgainiui atsirado įvairių besituštinančių vyrukų ir moterų statulėlių, tradicija neaplenkė ir garsiausių žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)