DELFI skaitytojams – fotoreportažas iš Šiaurės Reino-Vestfalijos miesto Kelno, kuris siūlo aplankyti tiek tradicines, tiek alternatyvias arba išskirtinėms grupėms, kaip antai, homoseksualams, skirtas kalėdines muges.

Kalėdiniai turgeliai kasmet visoje šalyje atsidaro kartu su advento pradžia ir baigiasi per Kūčias. Taigi keturias savaites miestų aikštės šurmuliuoja. Jose įrengiamos prekyvietės, kur galima rasti kalėdinių suvenyrų, tekstilės, odos ar kitų meno dirbinių.

Nuo šventinės grūsties pavargusiems žmonėms ant kiekvieno kampo siūloma atsipūsti, užkandant įvairiausių patiekalų. Populiariausi – dešrelės, mėsos kepsniai, bulviniai blynai, kepti kaštonai ir įvairūs saldumynai. Kalėdinis turgelis neįsivaizduojamas be karšto vyno, kuris dažniausiai pilstomas į mugės simbolika pažymėtus puodelius, už kuriuos reikia palikti užstatą (2-2,5 euro – apie 7 Lt.).

Daug kur turgeliuose įrengiamos scenos, kur vyksta koncertai ar kiti šventiniai pasirodymai.

Tiems, kuriems įprasti kalėdiniai turgeliai įgriso, miestas gali pasiūlyti alternatyvių mugių. Šiemet ypatinga tolerancija seksualinėms mažumoms garsėjančiame Kelne pirmą kartą atsidarė homoseksualų mugė – „Christmas avenue“. Iš esmės šis mažesnis nei kiti turgeliai ypatingai nuo kitų nesiskiria, akylesnė akis tik pastebės, kad greta vaflių ir blynų siūloma įsigyti ne šiltų megztų kojinių, o specialiai homoseksualams skirtų apatinių. Čia taip pat veikia informaciniai stendai, kviečiantys daugiau sužinoti apie homoseksualų organizacijas, teikiamą pagalbą, pavyzdžiui, užsikrėtusiems ŽIV.

Kitokio pobūdžio alternatyvų ieškantiems irgi yra kur paganyti akis. Mieste advento laikotarpiu vyksta ir kitokių specifinių mugių, tačiau jos dažniausiai yra trumpalaikės, trunka tik kelias dienas, o ne ištisą mėnesį. Pavyzdžiui, pirmą gruodžio savaitgalį Kelno mikrorajone Ehrenfeld vyko rankdarbių kalėdinė mugė „Homemade Cologne“. Įprasta, kad į tokius renginius tenka nusipirkti ir bilietą, kurio kaina gali siekti apie 3 eurus (apie 10 Lt).

Verta pažymėti, kad Vokietijoje dovanų pirkimo metas prasideda anksčiau, nes jau gruodžio 6-ąją daug kas, o ypač vaikai, tikisi gauti dovanų. Tą dieną minima švento Mikalojaus diena, o šis šventasis – vienas iš Kalėdų senelio prototipų. Vokietijoje gaji tradicija tądien mažuosius nustebinti dovanomis. Vaikai palieka batus prie kambario durų, o rytą juose randa dovanų nuo švento Mikalojaus. Dažniausiai tai yra smulkesnės nei kalėdinės dovanos.

Kai kurie vokiečiai mėgsta apdovanoti artimuosius smulkmenomis kiekvieną advento dieną – padaromi advento kalendoriai. Tai gali būti tiek standartiniai šokoladukai parduotuvėje nupirktame advento kalendoriuje, o išmoningesni prisigalvoja ir kitokių siurprizų. Pavyzdžiui, iškabinamos 24 kojinės, kuriose kiekvieną dieną galima rasti smulkų suvenyrą arba pasižadėjimą išpildyti kokį nors artimojo norą.

DELFI dalyvauja žurnalistinių mainų projekte „Iš arti“ („Nahaufnahme“), kurį organizuoja Goethe's institutas. Šio projekto metu žurnalistai iš Vokietijos ir kitų Europos šalių trumpam (2-4 savaitėms) pasikeičia savo darbo vietomis. Šiuo metu DELFI žurnalistė Vytenė Stašaitytė svečiuojasi Vokietijos visuomeninio transliuotojo Deutsche Welle redakcijoje. 2013 m. kovą DELFI į savo komandą priims Deutsche Welle žurnalistę Moniką Griebeler. Daugiau informacijos apie šį projektą galite rasti ČIA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)