Gelinis manikiūras, kurį atliekant naudojamas specialios formulės lakas, suteikia nagams nepriekaištingą išvaizdą, bet gali būti pavojingas sveikatai. Dermatologus ir kitus specialistus neramina tai, kad darant šį populiarų manikiūrą naudojamos UV lempos, kurios padeda sudžiovinti sluoksniais tepamą nagų laką (tokio tipo UV lempos naudojamos ir soliariumuose). UV spinduliais džiovinami ir akriliniai nagai, o kartais – ir įprastas lakas.

Šių lempų žala tyrinėta dar labai nedaug, bet 2009 m. žurnale „Archives of Dermatology“ publikuotuose tyrimuose buvo minimos dvi moterys, kurioms ant rankų pasirodė ne melanomos tipo odos vėžio požymiai. Nė vienos moters šeimoje nebuvo sirgusiųjų odos vėžiu, tačiau viena jų 15 metų du kartus per mėnesį salone darydavosi manikiūrą su UV spinduliais, o antroji 8 kartus tais metais džiovino laką po UV lempomis.

Grožio verslu užsiimantys žmonės tvirtina, kad gelinis manikiūras du kartus per mėnesį kenkia ne daugiau nei kelios minutės saulėje. Jie mėgsta pabrėžti, kad manikiūro salonuose naudojamos UV lempos yra daug mažesnės ir silpnesnės už naudojamas soliariumuose.

Tačiau „Archives of Dermatology“ autoriai teigia, kad nagų džiovinimas po UV lempomis tikrai nėra nekaltas dalykas. Asmeniniam naudojimui skirtų UV lempų galima įsigyti internete vos už 15 JAV dolerių, bet ne visi vartotojai žino, kad jos gali būti pavojingos sveikatai.

Ar tai reiškia, kad turite visiems laikams pamiršti gelinį manikiūrą? Ne, jei mokėsite pasirūpinti savo saugumu.

Štai patarimai, kaip sumažinti neigiamą UV spindulių poveikį:

Naudokite apsauginį kremą nuo saulės. Dermatologė Susan Taylor pataria tepti rankas ir pirštus SPF 30 ar dar didesnį apsaugos nuo saulės faktorių turinčiu kremu. Kad išsirinktumėte geriausią, turite žinoti, kuo skiriasi UV-A ir UV-B spinduliai.

Nagų lempos skleidžia UV-A spindulius, kurie prasiskverbia giliai į odą, kai tuo tarpu UV-B spinduliai sukelia odos nudegimus. Daug apsauginių kremų neapsaugo nuo UV-A, todėl skaitykite etiketes ir ieškokite tokio, kuris apsaugo nuo abiejų spindulių („broad spectrum“).

Mūvėkite pirštines. S. Taylor taip pat rekomenduoja mūvėti medvilnines pirštines su nukirptais pirštų galiukais. Taip apsaugosite didelį rankų plotą.

Pasidairykite naujo salono. Eikite į tokį, kuriame lakas džiovinamas po šviesos diodų lempomis (LED) - jos skleidžia kur kas mažiau UV radiacijos. Be to, lakas po šiomis lempomis džiūsta kur kas greičiau!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)