Atsižvelkite ne tik į rūšį, bet ir į kiekvieno augalo formą – kamieninius ir krūminius reikia apkarpyti skirtingai. Idealus laikas radikaliam apkarpymui – ankstyvas pavasaris. Rudenį, jei būtina, apkarpoma tik vos vos.

Prisižiūrėti egzotinių augalų galima atostogaujant pietuose – ten bugenvilijos dengia namų sienas, o Rantoneto kiauliauogės daugelyje sodų siekia žmogaus ūgį. Jei norisi turėti egzotinių augalų ir namuose, juos reikia auginti vazonuose, o žiemai įnešti į šiltą patalpą.

Egzotinius augalus, kaip antai, oleandrus ir bugenvilijas, rudenį tik šiek tiek apkarpo. Daugiausiai juos apkarpo pavasarį.

Pasiflora. Dekoratyvinis vijoklinis augalas su egzotiniais žiedais. Davus šiam augalui valią, per vasarą gali apaugti visą tvorą. Rudenį, prieš įnešant pasiflorą į kambarį, jos stiebus sutrumpina trečdaliu ir atsargiai nuima nuo rėmų.

Bugenvilijų žiedeliai išsiskleidžia ant stiebelių viršūnėlių. Kasmet apkarpius šį vijoklinį augalą kovo mėnesį, susiformuos gražus žydintis krūmas. Vasarą nužydėjus žiedams, iš karto apkarpo kotelius.

Heliotropą dažniausiai augina balkone kaip vasarinį vienmetį kvapnų augalą, tačiau jis gali būti ir metinis kamieninis augalas. 1. Nuo apatinės stiebo dalies nurėžkite visus stiebelius. 2. Pririškite stiebą prie pagaliuko. 3. Kai medelis užaugs norimo aukščio, viršūnėlę nukirpkite. 4. Naujus stiebelius lapijoje reguliariai apkarpykite, o nuo stiebo – pašalinkite. Laikui bėgant susiformuos tanki lapija. Tokiu būdu galima suformuoti ir daugelį kitų vazoninių augalų, pvz., levandas.

Oleandrą reikia tik retinti

Oleandro pumpurai užsimezga prieš metus ant ūglių galiukų, tad jei šį augalą apkarpysite, jis nežydės ir praras gražią formą. Oleandrą reikia retinti kasmet – beveik išpjauti po 1 – 3 seniausius stiebus.

Po praretinimo atsiranda vietos naujiems ūgliams su pumpurais ir augalas atsinaujina. Nepamirškite užsimauti pirštines, nes augalas nuodingas. Beje, jauno, gausiai žydinčio oleandro nereikia retinti.

Rantoneto kiauliauogė. Jas parduotuvėse apdoroja aukštį reguliuojančia priemone, tada augalas įgyja kompaktišką formą. Kai pasibaigia šių priemonių poveikis, koreguoti aukštį galima apkarpant. Labai ilgus ūglius galima bet kada patrumpinti. Rudenį formuoja vainiką, jį perpus sumažina. Pavasarį, prieš išdygstant ūgliams, vainiką stipriai praretina.

Mini medeliai

Smulkiavaisis citrinmedis. Gamta jį apdovanojo kompaktišku vainiku. Jis parduodamas su užmegztais vaisiais. Norint išsaugoti formą, vainikas formuoja anksti pavasarį. Šakeles reikia patrumpinti maždaug ketvirčiu, ūglius prie kamieno nupjauna, o per vasarą trumpina per ilgus ūglius. Taip auginamas ir kinkanas bei tikrasis citrinmedis, kuris greitai auga ir šakojasi, todėl jį reikia itin daug aptrumpinti.

Y raidės formos augalai

Brugmansija nėra jautri apkarpymui. Kad ji nepražystų per vėlai, ūglius reikia trumpinti tik žydinčioje lapijos dalyje, kuri yra virš y formos išsišakojimo. Brugmansiją apkarpo rudenį, prieš įnešdami žiemai į patalpą. Apkarpius reikia kelias dienas palaukti, kol apdžius apkarpytos vietos, ir tik tada įnešti į vidų.

Trumpiname afrikinį pliumbagį (švinažolę)

Idealus laikas apkarpyti afrikinį pliumbagį – kovo arba balandžio mėnuo. Šį greitai augantį augalą galima auginti ant kopėtėlių arba vazone krūmelio formos. Laisvėje ši liana apsiveja kitus augalus, jos ūgliai stiebiasi į šviesą, todėl kopėtėlės turi būti retos.

Kaip tinkamai apkarpyti: 1. Iš pradžių praretinkite, iškirpkite visas praretėjusias šakeles. 2. Paskui trečdaliu patrumpinkite ūglius. Išpjautų šakelių vietose greitai išdygsta nauji ūgliai su pumpurėliais. Vasarą bet kokiu metu galima patrumpinti per ilgus ūglius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją