Finale sau vietas garantavusios ir didžiosios šalys: Ispanija, Prancūzija, Italija, Vokietija, Didžioji Britanija ir pernai konkursą laimėjusi Švedija.

Suskaičiavus pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio rezultatus paaiškėjo, kad Lietuvos atstovas Andrius Pojavis taip pat iškovojo bilietą į didįjį finalą ir šeštadienio vakarą dar sykį pasirodys Malmės scenoje. Žinia, kad nekeliaus namo, o toliau liks šlifuoti pasirodymo, Andriui ir jo pritariantiesiems vokalistams buvo netikėta, tačiau visi ją priėmė su dideliu džiaugsmu. Emocijos „greenroom'e“ liejosi per kraštus.

„Ar jūs mane palaikėte, ar nepalaikėte, vis tiek aš jus visus labai myliu“, - DELFI kalbėjo Andrius dar prieš spaudos konferenciją Europos žiniasklaidai.

„Galvojau, kad gal pereisiu, o gal ir ne. Galvojau, kad būsiu devintas arba dešimtas. Ar jūs mane palaikėte, ar nepalaikėte, vis tiek aš jus visus labai myliu“, - DELFI prisipažino Andrius dar prieš spaudos konferenciją Europos žiniasklaidai.

Andrius neslėpė, kad jo tikslas vis dėlto buvo žengti į finalą. „Ir mes jau finale“, - kalbėjo jis.

Paklaustas, kokias emocijas išgyveno sužinojęs, kad pateko į „Eurovizijos“ finalą, Andrius sakė nesitikėjęs. Esą jis tikėjosi Lietuvos vardą išgirsti šiek tiek vėliau.

Andriaus pasirodymą „greenroome“ stebėjo žmona Isabellita su dukrele Amelie, tačiau laimėjimą pusfinalyje dainininkas skiria ne šeimai, o visai Lietuvai.

„Mes nesam blogesni, mes nesam mažesni. Esame Europos dalis, mes europiečiai ir esame šaunūs. Norėčiau paskatinti lietuvius nebijoti jais būti. Mes tikrai nesam prastesni“, - užkulisiuose kalbėjo A. Pojavis.
A. Pojavis

Paklaustas, ar jau skaitė sveikinimus telefone, dainininkas paaiškino mobilųjį telefoną palikęs viešbutyje.

„Džiaugiasi ir tėvai, ir seneliai. Esu išsiblaškęs, tai ir palikau telefoną viešbutyje“, - kalbėjo jis. Sėkmės akimirką Andrių palaikė mylima žmona ir dukrelė. Mylimiausios dainininko damos pirmosios pasveikino jį su pergale.
A. Pojavį užkulisiuose sveikina žmona

Paprašytas atskleisti, kaip švęs laimėjimą, dainininkas sakė jau suplanavęs su visa komanda pakelti vyno taurę, o šiek tiek vėliau – apgalvoti strategiją finalui, kuris iš Malmės arenos visai Europai bus transliuojamas jau šį šeštadienį.

Paklaustas, ko tikisi finale, A. Pojavis prisipažino svajojąs apie aštuntąją vietą. Kaip jis pats sakė, jo albumo pavadinimas yra „Aštuoni“, dainininkas nori jį pareklamuoti. O jeigu A. Pojavis iškops į pirmąją vietą finale? „Jeigu bus pirma vieta, aš nebūsiu prieš. Manau, iki pirmos vietos Lietuvai dar trūksta... Nežinau, gal ir nieko netrūksta... Manau, iki pirmos vietos dar turime padirbėti keletą metelių“, - kalbėjo A. Pojavis.

Dainininkui gaila atlikėjų ir grupių, kurie į finalą nepateko. „Aš juos užjaučiu. Artistams tai yra smūgis. Nesudalyvauti pagrindiniame vakare... Dėl to aš ir nejaučiu didelio džiugesio. Esu tikras doras lietuvis, liūdžiu už tuos, kuriems nepasisekė“, - kalbėjo A. Pojavis.

Pritariantieji vokalistai, vos sužinoję apie laimėjimą, juokavo esantys nepatenkinti, kad ir vėl reikės daug repetuoti. „Tiems vokalistams reikės rimbą nupirkti ir pramuštruoti“, - juokaudamas kalbėjo A. Pojavis.

„Žodžiai ne visada patvirtina savijautą. Manau, kad žmonės, kurie jaučia, supranta... Jaučiuosi aš gerai. Linkėjimai Lietuvai. Ar jūs palaikote, ar nepalaikote, vis tiek aš jus myliu“, - kalbėjo A. Pojavis.

Abaldiet, - iškart po finalo emocijų neslėpė Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas. – Daug žmonių netikėjo Andriumi, bet tai įvyko. Jis vis dar vaikšto mėnulio fazėje. Apsikabinęs savo žmoną, sveikina vienas kitą ir netgi mažąją dukrelę. Dabar turėsime dvi dienas atsipūsti. Turėsime dvi generalines repeticijas ruošiantis didžiajam finalui.“

Pirmojo pusfinalio "Eurovizijos" nugalėtojų spaudos konferencija - DELFI galerijoje:

Pirmojo "Eurovizijos" pusfinalio ceremonijos pradžioje įspūdingoje Malmės arenos scenoje iš pradžių suspindo praėjusių metų „Eurovizijos“ laurus nuskynusi Loreen. Ji atliko „eurovizinę“ sėkmę atnešusį kūrinį „Euphoria“. Šalia praėjusių metų laureatės scenoje pasirodė kelios dešimtys vaikų, kurie Europos TV žiūrovus ir į areną šou stebėti atvykusius Europos dainų konkurso gerbėjus nustebino įspūdingu šokiu. Loreen pasipuošė ryškiai raudona ilga suknia.

Neilgai trukus į sceną pakilo švedų komikė, „Eurovizijos“ vedėja Petra Mede. Ji paskelbė transliaciją pradėta ir pasveikino susirinkusiuosius Malmėje. Švedų žvaigždė pasipuošė tviskančia ilga vakarine suknele, kurią transliacijos pabaigoje pakeis į violetinės spalvos suknią.
Petra Mede

Prieš kiekvienos šalies atstovų pasirodymus eteryje transliuojami vaizdo siužetai, kuriuose įamžintos "Eurovizijos" dalyvių kasdienio gyvenimo akimirkos. Siužetai filmuoti kiekvieno atlikėjo šalyje.

Pirmoji scenoje pasirodė Austrijos atstovė Natalia Kelly. Ji Europą sužavėti bandė kūriniu „Shine“. Atlikėja pasipuošė blizgiomis sidabro spalvos kelnėmis ir plačia balta palaidine. Natalia scenoje – su penkiais pritariančiaisiais vokalistais, pasirodymo pabaigoje scenoje visi jie sustojo ratu, nugaromis į rato vidurį.
Austijos atstovė Natalia Kelly
Antrieji scenoje pasirodymą surengė estai. Jų atstovė Birgit atliko dainą „Et uus saaks alguse (New Beginning)“. Estai šių metų pasirodyme panaudoja efektą. Iš pradžių jų šou transliuotas be spalvų, tačiau neilgai trukus spalvos „atgijo“. Kūrinį Birgit atliko estų kalba. Dainininkė pasipuošė ilga plačia balta suknele.
Estijos atstovė Birgit
Slovėnijai atstovaujanti Hannah atliko standartinį „eurovizinį“ kūrinį „Straight Into Love“. Energingą pasirodymą dainininkė surengė su trimis šokėjais, kurie veidus buvo pridengę kaukėmis, vėliau juos atidengė. Dominuojanti slovėnų scenos drabužių spalva – juoda. Atlikėja taip pat buvo pasipuošusi juodais drabužiais – stilingomis kelnėmis ir aukštakulniais.
Slovėnijos atstovė Hannah
Kroatai „Klapa s Mora“ Europą bandė sužavėti kūriniu „Mižerja“. Scenoje pasirodė šeši atlikėjai puošniais kostiumais. Nors Kroatams sėkmę prognozuoti ryžtųsi nedaugelis, ar jiems pavyks iškopti į „Eurovizijos“ finalą, paaiškės transliacijos pabaigoje.
Kroatijos atstovai Klapa s mora
Penktoji į sceną basa užlipo Danijos dainininkė Emmelie de Forest. Pasirodymą danė pradėjo sėdėdama scenoje, greta jos pasirodė du būgnininkai, jie grojo ir dūdelėmis. Emmelie pasipuošė vėjyje plazdančia balta kuklia suknele, dešiniosios rankos bicepsą perjuosė tamsia tviskančia apyranke. Scenoje danų pasirodymo metu su Emmelie dainavo ir trys pritariančiosios vokalistės. Kūrinio pabaigoje iš viršaus „prapliupo“ „degantis“ lietus. Atlikėjai prognozuojama pergalė „Eurovizijoje“, tačiau iš pradžių ji turėtų patekti į finalą.
Danijos atstovė Emmelle de Forest
Rusė Dina Garipova – pasaulyje populiaraus muzikinio TV projekto „The Voice“ Rusijoje nugalėtoja. Į Diną buvo dedama daug vilčių. Atlikėja kūrinį „What If“ atliko užtikrintai. Pasirodymo pradžioje scenoje Dina pasirodė viena, neilgai trukus prisijungė ir keturi pritariantieji vokalistai. Dina buvo pasipuošusi ilga pastelinių spalvų suknele. Scenai pagyvinti rusai šiemet panaudojo šviečiančius burbulus.
Rusijos atstovė Dina Garipova
Daugybę aikčiojimų dėl savo grožio šiemet sulaukė Ukrainos atstovė Zlata Ognevich. Ant raudonojo kilimo iškilmingojo „Eurovizijos“ atidarymo ceremonijos metu ji atrodė dieviškai. Bent jau taip teigė daugybė ją iš arti mačiusių reporterių ir fotografų iš visos Europos. Atlikdama kūrinį „Gravity (New Beginning)“ dainininkė atrodė ne prasčiau. Ji buvo pasipuošusi ilga šviesia aptempta suknele atvirais pečiais ir nugara. Scenos vizualizacijose – miško vaizdai, dainuoti atlikėja pradėjo scenoje užlipusi ant akmens. Tiesa, ant akmens dainininkę atnešė ir pastatė didžiausias Amerikoje gyvenantis žmogus, teisės studentas ir aktorius Igoris Vovkovinkij. Jo ūgis siekia net 2,43 metrus. Drauge su Zlata scenoje pasirodė ir keturi pritariantieji vokalistai. Ukrainičių pasirodymo pabaigoje blykstelėjo efektingas fejerverkas.
Ukrainos atstovė Zlata Ognevich
Aštuntoji scenoje – Nyderlandų atstovė Anouk. Ji su pritariančiaisiais vokalistais atliko baladę „Birds“. Atlikėja scenoje pasirodė tiesiais palaidais plaukais, vilkėdama tamsias aptemptas kelnes, kaklą papuošė tviskančia grandinėle ir pakabinamos spynos formos pakabučiu. Scenos grafikoje buvo matyti balti kylantys paukščiai. Atlikėja scenoje jautėsi užtikrintai, tačiau ar pasirodymas sužavėjo Europą, paaiškės netrukus.
Nyderlandų atstovė Anouk
Juodkalnijai šiemet atstovauja grupė „Who See“. Atlikėjai Europos TV žiūrovams pristatė kūrinį „Igranka“ (Vakarėlis – liet.). Scenoje Juodkalnijos atstovai pasirodė trise. Daininikė pasidabino įspūdingu „gagiško“ stiliaus kostiumu, su ja kartu scenoje buvę kiti du grupės nariai įlindo į kosmonautų kostiumus. Kaip ir visi dalyviai, taip ir grupės „Who See“ nariai nuo praėjusios savaitės dalyvavo repeticijų maratone. Užkulisiuose dėl savo įvaizdžio jie sulaukė ir replikų. Tiesa, į akis jų pasakyti greičiausiai niekas nedrįso. Kadangi repeticijų metu kosmonautų kostiumais pasidabinę atlikėjai turėjo praleisti valandų valandas, užkulisiuose juokaujant buvo iškeltas klausimas apie tai, kad kosmimiuose laivuose į orbitą pakilę kosmonautai šlapinasi ir tuštinasi savo kostiumų viduje, svarstyta, ar ir Juodkalnijos atstovai repeticijų metu Malmėje elgiasi taip pat. Dominuojančios Juodkalnijos atstovų scenos grafikos spalvos – ryškiai geltona ir žalia. Kūrinys – neįprastas, su dubstepo elementais. 
Juodkalnijos atstovai Anouk
Dešimtasis scenoje drauge su keturiais pritariančiaisiais vokalistais pasirodė Lietuvos atstovas Andrius Pojavis. Dainininkas į Malmę atvyko gegužės penktąją, todėl turėjo laiko ne tik apsižvalgyti Skonės regione, bet ir repeticijoms. Atlikėjas prieš pasirodymą užkulisiuose jautėsi pasitikintis savo jėgomis, tačiau neslėpė jaudulio. „Įdomus jausmas. Bet aš tikiu, kad viskas tikrai bus gerai. Tuoj bus viskas aišku“, - prieš lipdamas į sceną sakė A. Pojavis. „Eurovizinį“ kūrinį Andrius atliko užtikrintai, užkulisiuose jo pasirodymą stebėjo žmona, pirmadienį iš Italijos į Malmę atvykusi Isabellita su kovą gimusia dukrele Amelie. Dukrytę A. Pojavio žmona į areną atsivežė vežimėlyje. Amelie – turbūt jauniausia „Eurovizijos“ žiūrovė Malmės arenoje.
Andrius Pojavis

Tiesa, kaip prieš kiekvienos šalies atstovų pasirodymą, taip ir prieš mūsų dainininko, eteryje buvo rodomi vaizdo siužetai apie atlikėjo kasdienį gyvenimą. Siužete apie Andrių mūsų šalies atlikėjas rodomas važiuojantis troleibusu, su tėvu vaikštinėjantis savo gimtinėje prie krioklių. Čia pat buvo parodyti ir Andriaus tėvų namai, dainininkas su mama vartantis vaikystės atvirukus. Andrius ir jo pritariantieji vokalistai įamžinti ir garso įrašų studijoje.

Paskui mūsų šalies atstovą Andrių Pojavį į sceną lipo Baltarusijos atstovė Alyona Lanskaya. Ji scenoje išlindo iš milžiniško blizgančio gaublio ir atliko kūrinį „Solayoh“. Alyona buvo pasipuošusi ypač trumpa blizgia suknele, scenoje greta atlikėjos pasirodė du šokėjai šviesiais sportinio stiliaus drabužiais. Alyonai scenoje padėjo trys pritariantieji vokalistai – dvi merginos ir vaikinas. Vokalistės taip pat buvo pasipuošusios trumpomis suknelėmis. Pasirodymo pabaigoje scenoje plykstelėjo liepsnos, baltarusių šou kulminacija – fejerverkai.
Baltarusijos atstovė Alyona Lanskaya
Dvyliktoji į sceną užlipo Moldovos atstovė Aliona Moon. Ji atliko kūrinį „O Mie“ (Milijonas – liet.) Scenoje pasirodė keturi šokėjai, sėdintys prie balto fortepijono. Aliona Malmės scenoje pasirodė pasidabinusi ypač plačia, žemę siekiančia suknia. Moldavai šiemet panoro išbandyti spalvų efektus. Alionos suknelė nuo žemės iki juosmens iš pradžių buvo apšviesta raudonai, vėliau ėmė žaižaruoti ypač ryškiomis spalvomis. Moldavų pasirodymo metu panaudoti ir „žaibo“ efektai. Tiesa, Aliona Moon šou pabaigoje scenoje buvo ilkelta. Tuo metu, kol ji buvo keliama, „ilgėjo“ ir jos suknelė. Toks šou daugeliui sukėlė nuostabą, tačiau ar Moldavų investicijos atsipirks, paaiškės susumavus europiečių balsavimo rezultatus.
Moldovos atstovė Aliona Moon
Airis Ryanas Dolanas Europą sužavėti bandė kūriniu „Only Love Survives“. Scenoje greta airio pasirodė du šokėjai su būgnais, kūnus papuošę laikinomis tatuiruotėmis. Ryanas scenoje – pasipuošęs blizgiu kostiumu ir baltais marškiniais, jo šokėjai – apsinuoginę iki pusės. Ryanui pritarė dvi vokalistės. Tiesa, dar prieš atvykdamas į Švediją Ryanas viename socialiniame tinkle paviešino savo nuotrauką, kurioje pats įsiamžino prieš veidrodį iki pusės apsinuoginęs. Atlikėjas prie nuotraukos rašė, jog ji daryta prieš pradedant sportuoti. Atvykęs į Malmę, dainininkas turėjo apie sporto rezultatus papasakoti ir reporteriams. Spaudos konferencijos metu jis pažadėjo parodyti treniruotą pilvo presą tik tuomet, jei laimės „Euroviziją“.
Airijos atstovas Ryanas Dolanas
Kipro atstovė Despina Olypmpiou atliko kūrinį „An Me Timase“ (Jei mane prisimeni – liet.). Scenoje dainininkė pasirodė viena, ji buvo pasipuošusi tamsių spalbų drabužiais. Ar Kipras šiemet turi šansų? Daugelis „Eurovizijos“ gerbėjų įširdę tokį klausimą papurtytų galvą, tačiau kol nėra balsavimo rezultatų, Despinos likimas „Eurovizijoje“ nėra aiškus.
Kipro atstovė Despina Olympiou
Belgų dainininkas Roberto Bellarosa pasirodė 15-asis. Atlikėjas į finalą iškopti norėtų su kūriniu „Love Kills“. Scenoje R. Bellarosa pasirodė vilkėdamas juodą kostiumą ir baltus marškinius. Šalia atlikėjo scenoje pasirodė šokėjos juodomis suknelėmis bei trys pritariantieji vokalistai.
Belgijos atstovas Roberto Bellarosa
Paskutinės pirmajame pusfinalį pasirodė Serbijos atstovės „Moje 3”. Europiečių teismui merginos pristatė kūrinį „Ljubav je svuda“ (Meilė visur – liet.). Dainininkės pasipuošė trumpomis ryškiaspalvėmis suknelėmis. Visos trys scenoje – su skirtingų spalvų aukštakulniais – geltonais, žaliais ir rožiniais. Viena iš serbių trio prie trumpos suknelės priderino kelnes. „Moje 3“ gelbėjo ir trys pritariančiosios vokalistės. 
Serbijos atstovės Moje 3

Pasirodžius visiems 16-ai atlikėjų, scenoje vėl pasirodė Petra Mede. Ji buvo pasipuošusi vakarine violetinės spalvos suknele ir paskelbė apie tai, kad visi pirmojo pusfinalio Europos atlikėjų pasirodymai – baigti.

Pirmojo "Eurovizijos" pusfinalio akimirkos - DELFI galerijoje:

Konkurso pirmojo pusfinalio užkulisių akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2849)