Apie džiovintus vaisius. Žaliavalgiai vadina juos nesveiku maistu. Gerai pagalvojus, negali nesutikti. Džiovinti vaisiai – koncentruotas cukrus be vandens, kuris per kelias minutes suardo virškinamojo trakto harmoniją, prasideda fermentacija, išpučia pilvą.

Vaisius džiovinant, juos dažnai užšaldo arba džiovina aukštoje temperatūroje. Iš patirties rekomenduoju valgyti džiovintų vaisių, taip pat ir datulių, kuo mažiau ar kai būtina, pvz., kelionėje ar tada, kai nėra šviežių vaisių. Na, ir tortų bei pyragėlių gamybai.

Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Pusryčiai

Nuo šiandien stengsiuosi įtraukti į racioną daugiau žalėsių ir mažinti riešutų, todėl į rytinį kokteilį pridėjau špinatų – skanu ir maistinga.

Vėliau – du obuoliai ir bananas. Jaučiuosi gana soti ir rami. Ryte jaučiausi šiek tiek apsnūdusi, vėliau praėjo.

Pietūs

Salotos. Šiandien beveik be riebalų, neskaitant kelių alyvuogių. Desertui – bananas.

Jaučiuosi gerai, teigiamai.

Jei esate pradedantis žaliavalgis ar tiesiog eksperimentuojate, siūlau kelias paprastas produktų derinimo taisykles, kad išvengtumėte virškinimo sistemos sutrikimų.

1. Cukrus ir riebalai. Stenkitės vengti šio derinio (vaisiai + riešutai / saulėgrąžos, džiovinti vaisiai + riešutai / saulėgrąžos, taip pat – vaisiai iš karto po salotų). Esmė ta, kad vaisius suvirškina kur kas greičiau, nei riebalų turinčius produktus, todėl juos sumaišius, vyksta fermentacija ir pučia vidurius.

Iš patirties patariu tarp prieš tai išvardintų produktų valgymų daryti dviejų valandų pertraukas.

2. Vaisiai kuo puikiausiai vieni su kitais dera, valgykite, kiek telpa. Tiesa, atkreipkite dėmesį į bananų derinimą su rūgščiais vaisiais, kaip antai, apelsinais. Bananuose yra krakmolo, kuris nedera su kitų vaisių rūgštimis.

3. Dėl žalumynų nesukite galvos – špinatai, salierai ir pan. puikiai dera su bet kokiais produktais.

Tiesa, atsiminkite, kad kiekvieno organizmas unikalus, funkcionuoja su savais ypatumais. Nepersistenkite, per daug neapsikraukite informacija. Šios programos sėkmės paslaptis – ją palaipsniui išsistudijuoti ir suprasti.

Pavakariai

Du bananai. Po pusantros valandos pajutau žvėrišką alkį. Šį kartą nesusilaikiau nuo anakardžių – suvalgiau daugiau nei dvi saujas. Pažiūrėsime, kas bus. Riebalų norma viršyta, tad likusią dienos dalį kreipsiu dėmesį į savijautą.

Viskas gerai, nieko blogo nejaučiu, tyčia pasivaikščiojau parduotuvėje ir pasidairiau į visokius skanėstus, prasukau mintyse įvairius mėgstamus patiekalus, bet nieko nepanorau. Jei taip ir toliau, visam laikui tapsiu žaliavalge.

Po riešutų kelias valandas jaučiausi soti.

Šiandien nebėgiojau, mokiausi valdyti jėgos aitvarą ir pusvalandį pasivaikščiojau.

Vakarienė

Pirmą kartą per savaitę nekantriai laukiau vakarienės ir salotų. Kaip sakoma – seilės tekėjo. Ingredientai kaip visada, tik šį kartą daugiau špinatų, salierų, krapų ir svogūnų laiškų. Žalumynais salotų nepagadinsi. Stenkitės daugiau vartoti žalėsių ir mažiau džiovintų prieskonių. Per daug vartojant prieskonių, organizmas užsiterš šlakais. Tiesa, tai jūsų skonio ir apsisprendimo reikalas.

Praėjus valandai po vakarienės, organizmas reikalavo dar ko nors. Du maži persikai ir apelsinas, suvalgiau su didžiuliu apetitu ir malonumu.

Kol kas fizinis ir protinis aktyvumas didėja, bet kad įsitikinčiau, jog tai ne placebas, dar porą dienų laikysiuosi minėtų taisyklių.

Bulvytė

50 g mirkytų migdolų
50 g nemirkytų migdolų
25 g graikinių riešutų
Kelios porą valandų mirkytos datulės
bananas
kakavos miltelių
kokosų drožlės

Riešutus sumalkite su datulėmis, įdėkite bananą ir dar kartą sutrinkite. Masė turėtų priminti tirštą tešlą. Nulipdykite nedidelius rutuliukus, juos pavoliokite kokoso drožlėse ir gausite už originalą nė kiek ne prastesnę žaliavalgių bulvytę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją